Een gasmasker voor Vrouwe Justitia

2013-08-22

Deze zomer bracht niet alleen komkommernieuws. Op 31 juli vernietigde het Grondwettelijk Hof een artikel uit de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening dat het integratiespoor bij ruimtelijke uitvoeringsplannen regelt. En dat kan ook gevolgen hebben voor het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor Kampenhout-Sas dat afvalverbranding onmogelijk moest maken. Vrouwe Justitia heeft al een blinddoek maar kan zich binnenkort best ook een gasmasker aanschaffen.

Het Hof vernietigt het bewust artikel om voor iedereen voldoende inspraak te garanderen. Op zich een nobel uitgangspunt, maar is het niet cynisch dat deze uitspraak uitgelokt werd door een firma die uit winstbejag ruim 25.000 bezwaarschriften naast zich neerlegt? Door een bedrijf dat eerder al een vergunningsaanvraag introk toen bleek dat meer dan 10.000 mensen bezwaar aantekenden? Door zaakvoerders die gemeente en provincie buiten spel wilden zetten door gebruik te maken van de zogenaamde ‘bijzondere procedure’? Recover Energy als bewakers van inspraak en democratie: net zo geloofwaardig als aartsbisschop Léonard die een reclamespot voor contraceptiva inspreekt.

In het PRUP voor Kampenhout-Sas sloot het provinciebestuur heel bewust afvalverbranding uit. De plannen van Recover Energy betekenen immers een aanslag op het milieu en onze gezondheid. De provincie zal daarom alle mogelijke stappen zetten om een vernietiging van het PRUP door de Raad van State te vermijden. En als het toch zo ver komt zullen we alles in het werk stellen om te beletten dat deze verbrandingsoven wordt gebouwd.

Afvalverbranding hoort niet thuis in Kampenhout-Sas. We mogen dan ook omwille van de uitspraak van het Grondwettelijk Hof de schouders niet laten hangen. Integendeel: we moeten hierin een aansporing zien om onze stem nog luider te doen klinken. Om ons vastberaden en meer dan ooit tegen Recover Energy te verzetten. Het draait toch om inspraak, niet waar? Samen kunnen we de oven stoppen!

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres