Een pintje voor mijnheer, een koffietje voor mevrouw

2013-09-11

Een bus vol dronken en lallende supporters van de Rode Duivels: dat vinden we sympathiek en gezellig. Maar wat als dit vrouwen waren? Dames die te diep in het glas kijken kunnen veelal op weinig begrip rekenen. En ook daardoor blijft alcoholisme bij vrouwen vaak onder de radar. Dat bleek uit het geslaagde VIVA-debat vanochtend.

Laten we beginnen met het goede nieuws. Een vrouw die wel een slok lust, heeft veel kans flink gestudeerd. Volgens Nederlands onderzoek raakt de helft van de vrouwen met een diploma van de basisschool geen druppel aan. Een schril contrast met de universitairen: daar tellen we slechts 5 % geheelonthouders. Bij hoogopgeleide vrouwen behoort drinken intussen tot de levensstijl. De emancipatie maakt soms vreemde sprongen. Andere cijfers stemmen minder vrolijk. Terwijl het percentage overmatige drinkers daalt onder de mannen, merken we het omgekeerde bij vrouwen. En nog verontrustender: vrouwen dragen in verhouding veel vaker de negatieve gevolgen van hun alcoholconsumptie. Ze lopen een groter mortaliteitsrisico en bovendien treden de eerste ziekteverschijnselen sneller op. Wereldwijd drinken mannen 4 keer meer dan vrouwen. Toch hebben ze er maar 2 keer zo veel problemen mee.

Moeder waarom drinken we?

Het antwoord verschilt nogal. Mannen drinken meestal om positieve redenen: om feestjes te bouwen, om te zwanzen met vrienden op café of in het stadion, om te netwerken en contacten te leggen op recepties. Kortom: de nadruk ligt op sociaal drinken. Bij vrouwen zijn er vaker negatieve oorzaken in het spel: ze voelen zich niet goed in hun vel, ze kunnen de druk van werk en gezin moeilijk aan of ze zijn gefrustreerd om wat ze niet hebben. En dan grijpen ze – vaak alleen – naar de fles. Door dit gebrek aan sociale controle doorlopen vrouwen sneller de verschillende verslavingsstadia. En terwijl we voor andere gezondheidsklachten vlug naar de dokter stappen, is dat voor een drankprobleem veel minder zo. Op vrouwelijk alcoholmisbruik rust nog steeds een taboe, ook bij artsen. Zij zien of verwachten de verslaving niet, of durven ze niet aankaarten. En dat heeft een gevaarlijk neveneffect, want vrouwen combineren hierdoor veel vaker alcohol en medicatie.

Alcoholisme is trouwens niet de enige verborgen verslaving. Binnen de drughulpverlening is amper 1/5 van de bezoekers vrouw. Betekent dit dat drugverslaving veel minder vaak voorkomt bij vrouwen of is er iets anders aan de hand? Bestaan er taboes of is de stap naar de gespecialiseerde centra te groot? Ongelijkheid tussen mannen en vrouwen duikt op de meest onverwachte plaatsen op. In dit geval extra pijnlijk, want gezondheid en een toegankelijke hulpverlening zijn het recht van iedereen.

Afhankelijkheid kent vele vormen, maar hoe wordt ze veroorzaakt? Misschien vinden we het antwoord in The Spirit Level van Richard Wilkinson en Kate Pickett. Zij tonen overtuigend aan dat heel wat gezondheidsproblemen sterk gelinkt zijn aan de groeiende ongelijkheid in onze wereld. En dat geldt des te meer voor psychische moeilijkheden en verslavingen. Logisch, eigenlijk. In een samenleving waar alles draait om sociale status, brengt ongelijkheid stress teweeg, vooral voor wie wat lager op de sociale ladder staat. Uit angst om uit de toon te vallen lopen we op de toppen van de tenen. Een angst waar ook adverteerders maar al te graag op inspelen.

Ongelijkheid doet mensen wegzakken in depressies of vluchten in verslavingen. Koopdwang, maar net zo goed drug- en alcoholmisbruik of vreetbuien. Goed in het vlees zitten is al lang geen teken van welstand meer zoals vroeger, integendeel. Als we verslavingen willen aanpakken, volstaat het dus niet om naar de hulpverlening te kijken. Om echt resultaat te boeken moeten we werk maken van een meer gelijke samenleving. Knoop dat in je oren, Theodore Dalrymple!

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres