Een tweede kans voor het Alcoholplan? sp.a en Groen porren regering aan

2015-06-21

L’union fait la force. Daarom legde ik met Anne Dedry (Groen) een resolutie neer met concrete maatregelen om alcoholmisbruik bij jongeren aan te pakken. Gericht, zonder betutteling en mét aandacht voor preventie. Zo nemen we de draad terug op waar de vorige regering die liet vallen. Een nationaal alcoholplan sneuvelde toen na bezwaren van de Open VLD-ministers. Daarmee bevestigde België nog maar eens zijn slechte reputatie. Want volgens WHO-cijfers bengelen we onderaan de Europese rangschikking wanneer het gaat om maatregelen tegen problematisch alcoholgebruik. Enkel Armenië, Georgië en de dwergstaten San Marino en Andorra doen het beleidsmatig nóg slechter. Beschamend, niet?

Het einde van de examens komt in zicht, de festivalzomer schiet op gang. Hét uitgelezen moment voor jongeren om zich te amuseren. Daar hoort gerust een pintje bij maar trop is teveel. Volgens een rapport van de Vereniging voor Alcohol en andere Drugsproblemen (VAD) drinken jongeren over het algemeen minder dan vroeger. Een kleine groep grijpt echter meer en vaker naar de fles met grotere gezondheidsschade tot gevolg.

Dezelfde teneur in een recente OESO-studie (cijfers uit 2014). Die leert ons dat Belgische +15-jarigen bovengemiddeld ‘presteren’ op het vlak van alcoholconsumptie. Bovendien piekt bij jongeren het problematisch gebruik en zijn er gevaarlijke fenomenen als comazuipen en piekdrinken (binge drinking). In 2013 wees de nationale Gezondheidsenquête nog uit dat 14% van de mannelijke 15- tot 24-jarigen wekelijks te diep in het glas kijkt. Nog in 2013 belandden maar liefst 2376 jongeren tussen 12 en 17 met een vermoeden van alcoholintoxicatie op de spoeddienst. Eerder dit jaar trokken de spoedartsen aan de alarmbel. Ze vroegen aan Minister De Block om maatregelen te nemen. Helaas zonder veel resultaat.

In onze resolutie sommen we een reeks maatregelen op om gezondheidsproblemen door alcoholmisbruik terug te dringen. Logische zaken zoals een duidelijkere etikettering en grondigere studies naar de sociale en maatschappelijke kosten. Maar ook een verbod op de verkoop van alcoholische dranken in automaten en de uitwerking van een beleid om de nachtelijke verkoop van alcohol via nachtwinkels en tankstations te ontmoedigen. Daarnaast pleiten we voor gespecialiseerde alcoholzorg- en opleidingsprogramma’s voor zorgverstrekkers en ziekenhuizen en zien we heil in doorgedreven preventie- en bewustmakingscampagnes voor bijzonder kwetsbare doelgroepen zoals jongeren en zwangere vrouwen. Benieuwd naar de reactie van de meerderheidspartijen!

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres