Eerste Troostdoos voor jonge slachtoffers van traumatische gebeurtenissen

2014-01-30

Wanneer er een ongeval gebeurt, is de politie vaak als eerste ter plaatse. Hetzelfde geldt bij een zelfdoding of bij geweldsconflicten. Een hartverscheurende en erg delicate opdracht. De slachtofferbejegenaar van de lokale politie staat dan in voor de eerste opvang, de praktische bijstand en de informatieverstrekking aan slachtoffers of nabestaanden. Onder hen helaas ook kinderen. Hoe leg je zo'n kind uit dat mama papa, broer of zus er niet meer is? Hoe help je om dit verschrikkelijk verlies te plaatsen en te verwerken? Slachtofferbejegenaars worstelden al lang met deze vraag en zochten naar hulpmiddelen om die taak beter te kunnen opnemen.

Kim De Nil ontwikkelde daarom tijdens haar stage Sociaal Werk de Troostdoos. Die doos werd met steun van Dela, het CEGO, de Erasmushogeschool en uitgeverij Averbode verder uitgewerkt. De provincie zorgt ervoor dat elke politiezone over 3 van deze dozen kan beschikken. Luc De Geyndt, hoofdinspecteur van de politiezone Asse, Merchtem, Opwijk, Wemmel en begeleider van Kim tijdens haar stage kreeg het eerste exemplaar. In de troostdoos vinden ouders concrete informatie over hoe ze kunnen communiceren over een traumatisch overlijden. Tegelijk bevat de doos praktische materialen voor kinderen, zoals een herinneringsboekje en een fotoboekje, attributen om een gedenkhoekje in te richten, een emotiemeter, popjes, armbandjes en een speelgoedtelefoontje.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres