Haacht is van iedereen. SP.a kiest voor een écht publieke ruimte

2012-07-16

Niemand is graag alleen. Een leuke babbel, samen sporten of een pint drinken, .... daar genieten we toch allemaal van? SP.a kiest resoluut voor een warme samenleving. Haacht moet een plek zijn voor iedereen. Een gemeente waar mensen elkaar ontmoeten en vriendschappen groeien. Daarom zetten we voluit in op een aantrekkelijke publieke ruimte die mensen uitnodigt om uit hun cocon te komen. Want een goede buur is beter dan een verre vriend.

De gemiddelde mens bestaat niet, iedereen is uniek. Dat wordt wel eens vergeten bij de inrichting van de openbare ruimte. Weinig creatieve ingrepen, oplossingen van dertien in een dozijn, saaie eenheidsworst. Helaas ook in Haacht...

Neem nu het plein achter het OCMW. Ondanks de speeltuigen geeft dit een troosteloze aanblik. Een gemiste kans, want met wat verbeelding was hier veel meer mogelijk. Dit hoeft zelfs niet veel te kosten: een paar bankjes om te kletsen en een barbeque maken dit de ideale ontmoetingsplaats voor de buurt. En wat te denken van de verkoop van het speelplein in de Tuinwijk? Voor het college zijn centen blijkbaar belangrijker dan kinderen!

SP.a kiest voor een andere aanpak. Wij willen het speelpleintje in de Tuinwijk behouden en opwaarderen. Het nieuwe speelpleintje aan de kerk moet dan weer dringend veiliger. Met speelstraten en een speelstratenzondag (vergelijkbaar met een autoloze zondag) zetten we Haacht op de kaart als een kindvriendelijke gemeente. En waarom geen jeugdhuis, bijvoorbeeld aan Den Dijk? Speelpleinen mogen geen eilandjes zijn, ze moeten deel uitmaken van een heus speelweefsel. Daarom verbinden we speelse en avontuurlijke plekken met fietspaden, voetpaden en trage wegen. Zo zetten we bovendien als landelijke gemeente onze groene troeven nog meer in de kijker.

Personen met een handicap verdienen extra aandacht. SP.a wil gebouwen, pleinen en straten screenen en waar nodig aanpassen. Bij nieuwbouw, renovatie of herinrichting stellen we toegankelijkheid centraal. Logisch, want iedereen wint bij een toegankelijke ruimte.

Kleine ingrepen kunnen een groot verschil maken. Sp.a Haacht wil comfortabele bankjes in elke buurt, en in elke deelgemeente een barbeque. We onderzoeken of er in Haacht openbare toiletten nodig zijn. In tussentijd stellen we het sanitair van de gemeentediensten open. En we stimuleren handelaars en HoReCa om borstvoeding mogelijk te maken.

Kortom, volgens SP.a moet de gemeente rekening houden met de noden en verwachtingen van alle Haachtenaars. Dan krijg je een kleurrijke mozaïek vol levendige en bruisende plekken, maar net zo goed rustige, sfeervolle hoekjes en groene toetsen. Alleen zo maken we echt samenleven mogelijk en voelt iedereen zich thuis in onze gemeente. Haacht is van iedereen!

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres