Karin Jiroflée en Ingrid Lieten roepen gemeenten op om kinderarmoede aan te pakken

2011-09-15

Het aantal kinderen dat geboren wordt in een kansarm gezin stijgt de laatste jaren dramatisch, van 5,8% in 2005 naar 8,3% in 2009. Lokale besturen kunnen een cruciale rol spelen om die kinderarmoede te bestrijden. Daarom organiseren de provincie Vlaams-Brabant en Vlaams minister Ingrid Lieten een studiedag op 19 september.

"Armoede is onaanvaardbaar, zeker als er kinderen bij betrokken zijn", zegt Karin Jiroflée. "Toch is dit in veel gezinnen de bittere werkelijkheid, zelfs in het rijke Vlaams-Brabant. 7 % van de minderjarigen in onze provincie groeit op in een gezin zonder inkomsten uit arbeid of pensioen. Bij eenoudergezinnen ligt dat percentage nog veel hoger. Daarom moeten alle overheden van armoedebestrijding een prioriteit maken. Zeker voor gemeenten en OCMW's is een belangrijke taak weggelegd. Als provincie willen we hen graag hierbij helpen".

“De stijging van het aantal kinderen in armoede is een hypotheek op de toekomst”, zegt minister voor armoedebestrijding Ingrid Lieten. “Met deze cijfers in het achterhoofd is inzetten op de bestrijding van kinderarmoede de juiste keuze. Kinderen die kansen krijgen ontsporen minder op latere leeftijd, en zullen later ook bijdragen aan de welvaart. Nu investeren betekent een gigantische besparing in de toekomst en een eerlijke kans voor alle kinderen".

Tijdens de studiedag ligt de focus op de rol van lokale besturen in de strijd tegen kinderarmoede. Naast aanbevelingen is er ook plaats voor uitwisseling van goede praktijkvoorbeelden.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres