Kinderen of centen? College houdt uitverkoop

2012-06-28

Onlangs kreeg Freinetschool De Muze de bevestiging van slecht nieuws: na volgend schooljaar volgt het vertrek uit de containers aan de oude gemeenteschool van Sint-Adriaan. De gemeente heeft met deze terreinen meer lucratieve plannen. Aan de huisvestingsperikelen van De Muze komt maar geen einde. De Muze startte in 2003 aan de Houtheide. De directie en het vorige college spraken toen af dat De Muze op termijn kon verhuizen naar de oude gemeenteschool van Sint-Adriaan, die men zou renoveren. Maar na de verkiezingen verdwenen deze plannen in de koelkast. De Muze bleef aan Houtheide, tot de eigenaar stierf en de erfgenamen het gebouw wilden slopen. De directie en de ouders lieten toen hun oog vallen op een villa in de Kloosterstraat. Niet naar de zin van de buren, die een petitie startten en naar het gemeentebestuur stapten. Einde piste Kloosterstraat. Uiteindelijk kwam De Muze op de terreinen van de oude gemeenteschool terecht, weliswaar in containers. Een oplossing van korte duur, want na volgend schooljaar mag men weer op zoek naar een nieuwe locatie.

Deze lijdensweg maakt duidelijk dat dit college niet echt wakker ligt van de toekomst van het onderwijs in Haacht. In plaats van bij te springen, kijkt men liever de kat uit de boom. Leerlingen, ouders en leerkrachten blijven in de kou. Nochtans ligt de oplossing voor de hand. De oude schoolgebouwen van Sint-Adriaan kunnen na een opknapbeurt perfect terug in gebruik. Dit hoeft ook geen grote financiële aderlating te betekenen. Als de gemeente de renovatie zelf niet wil dragen zijn er andere mogelijkheden. Men kan het pand in erfpacht geven of verhuren voor een symbolische euro, terwijl de school de vernieuwingswerken bekostigt. Maar men gooit blijkbaar liever de gronden op de markt.

Dit doet sterk denken aan een ander recent dossier. Zo besliste het college pas nog om de speeltuin in de Tuinwijk in de etalage te zetten. De mening van de gezinnen uit de buurt werd hierover uiteraard niet gevraagd. Wanneer gekozen moet worden tussen kinderen en centen, stelt dit college steevast de verkeerde prioriteiten. Welke putten moet men hier vullen?

Binnenkort beginnen de solden. In Haacht is de uitverkoop blijkbaar al gestart. De SP.a-fractie interpelleerde het college hierover op de gemeenteraad van 25 juni ll. En blijkbaar is er nu beloofd om in september met de Freinetschool te gaan samenzitten. We zullen zien, wij volgen dit dossier in ieder geval op de voet.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres