Laat jongeren in dagpsychiatrie niet in de steek

2017-07-03

Minister Maggie De Block zet het mes in de dagpsychiatrie voor jongeren. Een onbegrijpelijke beslissing als je weet dat hiervoor de wachtlijsten uitpuilen. De meest kwetsbare jongeren worden zo de dupe van de blinde besparingspolitiek van De Block, die zich verstopt achter personeelsnormen uit het verleden.

Door de middelen te halveren maakt de minister deze zorg in de praktijk onmogelijk. De sterkte van het model is immers net dat er voldoende personeel is om therapie te organiseren. Dat komt nu op de helling te staan.

We merken hier een gevaarlijke evolutie. Normaal gezien behoudt een instelling die bedden afbouwt de middelen om een ambulant aanbod te ontwikkelen. Maar omdat hulpverleners hun job blijkbaar te goed doen, worden ze nu gestraft: minder bedden én nu ook minder personeel om ambulante zorg te verzekeren.

 sp.a vraagt al langer om net meer middelen in te zetten voor psychische zorg. Maar opnieuw zien we de rode draad in het beleid van de minister: besparen op de meest kwetsbare groepen. Wijkgezondheidscentra blokkeren, de maximumfactuur optrekken, geneesmiddelen duurder maken en nu ook nog eens snoeien in het budget voor psychisch kwetsbare jongeren. Geen fraai palmares.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres