Zonnebanken niet meer van deze tijd

2017-06-30

De Hoge Gezondheidsraad wil zonnebanken volledig verbieden. Minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) reageert echter terughoudend. Onbegrijpelijk want als we duizenden sterfgevallen willen vermijden, dan is een verbod op zonnebanken de enige optie. Je hoeft daar trouwens je kleurtje niet om te laten. Er zijn tegenwoordig immers tal van gezonde alternatieven zoals ‘airbrush tanning’ en ‘bruinen zonder zonnen’. Veel vrouwen (en mannen) maken daar nu al gebruik van. Onbezonnen onder de zonnebank gaan is niet meer van deze tijd.

Je vindt vandaag zonnebanken in zonnebankcentra en schoonheidssalons, maar soms ook in kapperszaken, fitnesscentra of (gemeentelijke) zwemcomplexen. Het is nochtans bewezen dat kunstmatige UV-straling kankerverwekkend is, zeker bij mensen met een gevoelig huidtype en bij jongeren. Daarom kwamen er al in 2002 regels waarbij gebruikers duidelijk moest worden gewezen op gezondheidsrisico’s en waarbij -18-jarigen niet langer onder de zonnebank mochten. De Hoge Gezondheidsraad wil nu verder gaan en pleit voor een totaalverbod van zonnebanken. Terecht, want in de praktijk neemt de sector vaak een loopje met de regelgeving.

Na controle van de administratie Economie bleek amper 7% in orde. Het toelaten van minderjarigen en een gebrek aan toezicht op de blootstellingstijden waren schering en inslag. En liefst 12% van de zonnebanken straalden intenser dan wettelijk toegelaten. Toch lijkt dit alles voor de regering geen prioriteit, want de voorbije jaren ging het aantal controles in dalende lijn door een gebrek aan ambtenaren: van 134 in 2012 over 94 in 2013 naar 58 vorig jaar. Een vorm van grove nalatigheid. 

De Hoge Gezondheidsraad staat overigens niet alleen met zijn oproep. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie en organisaties die strijden tegen kanker luiden de alarmbel. Zij wijzen er al langer op dat bruinen onder de zonnebank even schadelijk is als tabak en asbest. Er valt dus geen tijd te verliezen. Centra die blijvend in overtreding zijn en dus een regelrecht gevaar vormen voor de volksgezondheid moeten versneld dicht!

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres