Leuven heeft een Huis van de Tolerantie

2013-06-14

Op 7 juni werd in Leuven het Huis van de Tolerantie geopend, symbolisch aan een van de ingangspoorten van de stad. Een uitvalsbasis voor vrijzinnigen, atheïsten en humanisten in het katholieke Leuven. Zij voeren verdraagzaamheid hoog in het vaandel. Logisch gezien de geschiedenis en de eeuwenlange discriminatie. Het Vlaanderen van onder de kerktoren ligt nog vers in het geheugen. Het vervult zelfs sommigen met heimwee, al dan niet op ’t Schoon Verdiep.

De legalisering van abortus en euthanasie of de gelijke rechten voor holebi’s: het dateert allemaal van de laatste jaren. Met de toenemende verrechtsing blijft het oppassen dat de klok niet wordt teruggedraaid. Intolerantie is een taai beestje. Daarom moeten we de recente verworvenheden bewaken en indien nodig met hand en tand verdedigen. Een verdraagzame samenleving krijg je niet cadeau.

Tolerantie: het zit in ons DNA. Hoewel… in het recente debat over hoofddoeken noteerden we uit vrijzinnige hoek vaak verkrampte reacties. Komt de neutraliteit van de dienstverlening nu écht in het gedrang wanneer jouw paperassen in orde worden gebracht door een dame met een hoofddoek? Voelen we ons daardoor bedreigd? Ik hoop het niet! Laten we ons niet van vijand vergissen. Extremisme moeten we bestrijden, niet de ambtenaar met een hoofddoek. Zelfbewuste vrijzinnigen of atheïsten hebben deze achterhoedegevechten niet nodig.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres