Mega Maggie maait in de gezondheidszorg

2016-11-30

De marsrichting van de gezondheidszorg wordt onder Michel I met de dag duidelijker: stukje bij beetje verbreedt de zorgkloof. De belofte om de patiënt te sparen mag minister De Block stilaan opbergen. Want onze gezondheidszorg wordt voor iedereen duurder. En dat treft in de eerste plaats de meest kwetsbare patiënt. Voor wie een sterke maag heeft (of voldoende centen voor maagzuurremmers) volgt een kort, maar deprimerend overzicht.

  • Aan het begin van deze legislatuur schroefde populaire Maggie een verruiming van de automatische derdebetalersregeling voor chronisch zieken terug. Die regeling werd door de vorige regering ingevoerd zodat deze patiënten enkel nog het remgeld zouden moeten betalen. Voor mensen met lage inkomens verdween de voorziene uitbreiding naar specialisten. Hier is geen zinnige verklaring voor te vinden.
  • De bedragen van de maximumfactuur in de zorg worden opgetrokken. Met opnieuw grote gevolgen voor de meest kwetsbare patiënten die meer uit eigen zak zullen moeten betalen.
  • Minister De Block stelt niet de voorschrijvende arts, maar de patiënt verantwoordelijk voor de overconsumptie aan antibiotica. Nochtans schuilt achter ieder medicijnenvoorschrift een dokter. Ook wie antibiotica echt nodig heeft wordt geculpabiliseerd en draait mee op voor de rekening.  En de financieel meest kwetsbare patiënt levert weer het meeste in. Voor de meeste mensen verdubbelt de prijs van een antibioticakuur, voor wie leeft van een verhoogde tegemoetkoming is er een verdrievoudiging. 
  • Het moratorium op de erkenning van nieuwe wijkgezondheidscentra raakt opnieuw de zwakste mensen en leidt op termijn naar zelfs naar duurdere zorgen omdat er niet in een vroeg stadium werd ingegrepen op relatief eenvoudige aandoeningen; 
  • De artsensyndicaten geven aan dat zij een nieuwe besparing op hun honoraria niet pikken.  Zij dreigen daarom de tariefakkoorden op te zeggen. Als dat gebeurt, is elke arts voortaan vrij om supplementen aan te rekenen. Zo is het niet de arts maar de patiënt die de besparing moet slikken.
  • De minister zet ziekenhuisbestuurders voor het blok. Dat bleek de voorbije weken: De Block veinst dat ze een revolutionaire hervorming van de ziekenhuisfinanciering voorbereidt, maar ze voorziet de centen niet. Het wordt nu veeleer een botte besparing met de keuze tussen minder verzorgend personeel of hogere supplementen in de ziekenhuizen. Zorgnet-Icuro, de Vlaamse Ziekenhuiskoepel, waarschuwt dat de patiënt deze hervormingen – lees besparingen - écht gaat voelen.

Zelfs het kleinste kind ontdekt al snel de rode draad in deze maatregelen: onze gezondheidszorg wordt duurder, en dat valt extra zwaar voor de financieel meest kwetsbare zieken.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres