Prijsverhoging antibiotica was altijd al een platte besparing

2019-04-04

Het is geen verrassing dat de prijsverhoging van antibiotica haar effect compleet heeft gemist. Al in 2016 waarschuwde sp.a minister De Block (Open VLD) dat een prijsstijging geen remmend effect zou hebben op het gebruik, maar zou neerkomen op een zwaardere factuur voor de patiënt. De verhoging was in feite een platte besparing, noodzakelijk omdat De Block de farmasector in het rood liet gaan.

Over één zaak zijn we het eens: we moeten het antibioticagebruik aanpakken. Maar… het zijn wel de artsen die deze geneesmiddelen voorschrijven. Het is dan ook op dat niveau dat er gewerkt moet worden aan een oplossing. Overigens gaat ook de industrie niet vrijuit, want de verpakkingsgrootte is vaak niet aangepast aan de behandelingsduur. We moeten daarom evolueren naar verpakkingen op maat van de voorgeschreven kuur, of aflevering per pil door de apotheker. Een voorstel dat trouwens ook te vinden is in het pillenplan van sp.a.

Minister De Block heeft nagelaten een echte strategie uit te werken in functie van een gezondere samenleving, waarin we minder pillen slikken. Haar beleid vertrekt duidelijk van een ander uitgangspunt: de patiënt laten betalen om BigPharma te ontzien.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres