Trek de stekker uit de zonnebank

2019-04-15

Er bestaat nog steeds geen grondige controle op de zonnebanksector. De Gezondheidsraad pleitte twee jaar terug voor een verbod op zonnebanken, maar daar is niets van terecht gekomen. Minister Peeters (CD&V) voert een gedoogbeleid. Het is onbegrijpelijk dat zonnebanken nog steeds niet verbannen zijn uit België. Nu de lente in het land is, gaan velen naar de zonnebank om ‘voor te bruinen’. Er zijn nochtans voldoende andere opties zoals ‘airbrush tanning’ en ‘bruinen zonder zon’. Want de kunstmatige UV-straling door zonnebanken is bewezen kankerverwekkend. De politiek moet de burger tegen die straling beschermen, maar minister van Consumentenzaken Kris Peeters reageert veel te laks. Zijn maatregelen schieten duidelijk tekort.

Minister Peeters heeft de zonnebankcentra gevraagd om meer inspanningen te leveren om mensen met huidtype 1 te weren van de zonnebank. Maar wat met de andere huidtypes? De Hoge Gezondheidsraad zegt immers dat er geen veilige blootstellingslimiet is voor UV-stralen. Een veilige zonnebank is een contradictio in terminis.

Overigens kan de minister niet zeggen welke zonnebankcentra de controles van het huidtype reeds uitvoeren. Meer nog, hij heeft zelfs geen zicht op de totale grootte van de sector. We weten dat er 1.442 zonnecentra zijn in ons land, maar hoeveel zonnebanken vind je in schoonheidssalons of fitnesscentra? De minister heeft er het raden naar. Een strenge hand kan je dat bezwaarlijk noemen. Dit is geen sterke regulering maar gedoogbeleid.

Een totaal verbod op zonnebanken is het enige, logische antwoord. We zouden trouwens niet het eerste land zijn dat de zonnebank verbiedt. Australië en Brazilië gingen ons al voor. Als je ziet hoe kankerverwekkend deze toestellen zijn, is het ondenkbaar dat er over 50 jaar nog mensen onder liggen. Tijd om de stekker eruit te trekken.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres