Provincie knoopt de strijd aan tegen armoede

2013-10-17

Vlaams-Brabant telt heel wat armen en kent de grootste inkomensongelijkheid van Vlaanderen. Daarom blijft verzet tegen armoede broodnodig. 17 oktober, de jaarlijkse werelddag van verzet tegen armoede, is het geschikte moment om deze problematiek onder de aandacht te brengen. De provincie ondersteunt plaatselijke activiteiten in Asse, Bierbeek, Diest, Dilbeek, Gooik, Halle, Herent, Landen, Leuven, Meise, Scherpenheuvel-Zichem, Tienen, Vilvoorde en Zemst. Die lokale acties kunnen op 1.200 euro rekenen.

Een belangrijk knelpunt is het te lage minimuminkomen. Dit heeft een effect op alle levensdomeinen. Wie van een pensioen leeft, een zwakke gezondheid heeft, alleen voor de kinderen instaat of enkel maar laagbetaalde jobs te pakken krijgt, loopt een verhoogd risico om arm te worden. Armoede wordt niet alleen gekenmerkt door een tekort aan geld. Toch ligt dat tekort aan de basis van allerlei andere problemen. Gezondheid, tewerkstelling, wonen, onderwijs- en ontplooiingskansen worden in de kiem gesmoord door een gebrek aan financiële slagkracht.

Gezondheidskloof verkleinen

Arm maakt ziek en ziek maakt arm. Zo stelt 1 op 3 eenoudergezinnen een doktersbezoek uit om financiële redenen. Die gezondheidskloof schreeuwt om actie. In de aanloop naar 17 oktober stelden de provincie en het OCMW van Halle daarom een vernieuwend project voor, samen met o.a. Open Armen, het buurtwerk en de mutualiteiten. Men ging actief op zoek naar mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming in de ziekteverzekering, maar die daar nog geen gebruik van maken. De resultaten mogen er alvast zijn: meer dan 70 rechthebbenden betalen dankzij deze inspanningen tot 80 % minder voor medische kosten. Bovendien komen ze nu ook in aanmerking voor allerlei andere sociale voordelen. Dat verdient navolging!

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres