Provincie Vlaams-Brabant steunt zeven innovatieprojecten

2013-12-18

De provincie wil Vlaams-Brabant op de kaart zetten als dé toptechnologische regio. Daarom steunt ze zeven innovatieve projecten, voor in totaal zo’n 430.000 euro. Deze projecten werden voorgesteld bij Groep T, dat zelf ook in de prijzen viel. Innovatie is de motor van de economische ontwikkeling, en daarom onontbeerlijk voor welvaart en welzijn. Maar de valorisatie en de vermarkting van kennis blijven knelpunten. Onderzoeks- en ontwikkelingsresultaten worden nog te weinig vertaald in commerciële producten en diensten. Zo gaan kansen verloren. Via het reglement voor de kennisregio wil de provincie hieraan verhelpen. Zeven projecten krijgen innovatiesubsidies: het Innovatieplatform voor Regeneratieve Geneeskunde (KU Leuven Research & Development), de vlootscan voor duurzame brandstoffen (VOKA Leuven), Ecorace Challenge (Groep T), de uitbouw van de Student Incubator (KU Leuven R&D), Where is my bike (Studentenraad Associatie Leuven), BringMe (Ertzberg) en de Grote Ideeëndag (Flanders DC).

  • Het ‘innovatieplatform voor regeneratieve geneeskunde’ verzamelt alle pioniers van deze revolutionaire technologie. Dit moet op termijn leiden tot de succesvolle behandeling van ongeneeslijke ziekten.
  • De vlootscan voor duurzame brandstoffen stimuleert bedrijven en gemeenten om over te schakelen op voertuigen met duurzame brandstoffen. Een online tool zal gratis ter beschikking gesteld worden en zicht geven op milieuvriendelijke alternatieven en hun impact op de kostprijs.
  • Studenten “Master Industriële Wetenschappen” van Groep T ontwikkelen een innovatieve boot, aangedreven door een elektromotor. Ze gaan de strijd aan met andere instellingen in de Ecorace Challenge om milieuvriendelijk transport via het water te promoten.
  • In de studentenincubator krijgen ondernemende studenten accommodatie en begeleiding bij het uitwerken en opstarten van hun eigen bedrijf.
  • Where is my bike spoort na diefstal met een traceersysteem fietsen op.
  • BringMe is een vernieuwend concept rond stedelijke logistiek met ‘slimme brievenbussen’. Het brengt kleinhandel, koerierdiensten, bewoners, werknemers uit bedrijven en instellingen uit de regio Groot-Leuven samen in een proeftuin.
  • Op de Grote Ideeëndag verandert Leuven in de ‘Stad van Ideeën’. Die dag kan je er terecht voor advies en begeleiding, en kan je zelfs een prototype van je eigen idee ontwerpen.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres