Slapeloze nachten met Maggie: sp.a pleit voor terugbetaling psychotherapie

2015-11-10

Belgen grijpen steeds meer naar slaap- en kalmeringsmiddelen: vorig jaar ruim 13,2 miljoen doosjes of 500 miljoen dagdosissen. Ondertussen boekt minister De Block geen vooruitgang in de toegankelijkheid van psychotherapie. Integendeel: precies door het besparingsverhaal van de minister, ontbreekt het de gezondheidszorg aan middelen om de problemen aan te pakken. Doordat de terugbetaling van psychotherapie, zoals slaaptherapie, niet op de agenda staat, veroordeelt de minister mensen tot een leven aan de pillen.

Ook huisartsen stellen zich vragen bij het slikgedrag van de Belg. Ze roepen om alternatieven maar slaaptherapie is weinig voorhanden en blijkt voor de meeste patiënten gewoon te duur. De factuur loopt immers al snel in de honderden euro’s. Dan hoeft het niet te verbazen dat een patiënt liever naar een pilletje grijpt.

Bij haar aantreden stelde De Block meermaals een betere terugbetaling van psychotherapie in het vooruitzicht. Tot nu toe blijft het echter bij mooie intenties. In de praktijk draait de minister de duimschroeven van de gezondheidszorg steeds steviger aan. De ene besparing is nog niet verteerd, of de volgende staat al op stapel. Waarbij de vrijgemaakte middelen niet gaan naar de versterking van de gezondheidszorg, maar enkel dienen om het gat in de staatskas te dempen.

‘Mijn zakken zijn dichtgenaaid’ verklaarde de minister vol overtuiging in de begrotingsdiscussie. Helaas lijkt die boodschap vooral aan de patiënten gericht. Door de gezondheidszorg alle zuurstof te ontnemen, wordt het onmogelijk psychologische hulp beschikbaar te maken voor iedereen. Dat alternatieven voor slaappillen vandaag ontoegankelijk zijn, zou een minister van Volksgezondheid wakker moeten houden. Want niemand betwijfelt nog dat al die pillen de gezondheid schaden.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres