Liefde is (niet) sensibiliseert rond relatiekwaliteit: bij 3 op 10 koppels tekenen van onevenwicht

2015-10-21

Drijf je voortdurend je zin door? Wordt je partner voor het minste kwaad? Dingen om over na te denken voor je in het huwelijksbootje stapt. Je bent trouwens niet alleen: bij 3 koppels op 10 zijn er signalen die wijzen op een onevenwicht. Dat leren we uit de eerste resultaten van een relatietest van zij-kant, VIVA-SVV en vzw Zijn. Op enkele dagen tijd vulden ruim 2.000 mensen de enquête in.

Partnergeweld is meer dan schoppen en slaan. Schelden, vernederen, manipuleren en controleren laten immers ook hun sporen na. Psychisch geweld is volgens politiestatistieken goed voor bijna de helft van de geregistreerde feiten. En in 4 op de 10 gevallen blijkt de verdachte tussen 18 en 35. Maar psychisch geweld wordt vaak niet als dusdanig herkend, vooral dan bij jongvolwassenen. Daarom lanceerden zij-kant, VIVA-SVV en vzw Zijn de campagne ‘Liefde is (niet)’. Met een relatietest en een hemelse/helse stand willen ze jongvolwassenen doen nadenken over relatiekwaliteit. Eva Mouton zorgde voor de schitterende illustraties.

Een goede liefdesrelatie opbouwen is niet eenvoudig. Zeker in het begin is het zoeken naar het juiste evenwicht tussen geven en nemen, toegevingen doen en voor jezelf opkomen. De test van zij-kant, VIVA-SVV en vzw Zijn kan hierbij helpen. Aan de hand van 20 vragen wordt nagegaan hoe hemels of hels jouw relatie is. En de eerste resultaten van de enquête deden toch even schrikken. Zo voelen 15% van de deelnemers zich niet altijd op hun gemak bij de partner. 32% van de partners leest privé sms’jes, e-mails en Facebookberichten, 17% wordt slechtgezind wanneer de andere geen zin heeft om te vrijen. Globaal branden voor 3 relaties op 10 de knipperlichten.

Werken aan relatiekwaliteit vormt de beste preventie tegen partnergeweld. Empathisch luisteren, conflicten oplossen en voor jezelf opkomen: je kan het leren, en dat begint best al op school. zij-kant, VIVA-SVV en vzw Zijn vragen daarom meer aandacht voor relationele en seksuele vorming binnen de lerarenopleidingen en nascholingen en via de vakoverschrijdende eindtermen. Daarnaast pleiten ze voor een Family Justice Center in elke provincie. In zo’n centrum zitten politie en justitie, hulpverlening en lokale overheidsdiensten samen in één gebouw. Zo verlaagt de drempel, kan men komen tot een gedeelde aanpak bij intrafamiliaal geweld en moeten de betrokkenen hun verhaal niet oeverloos herhalen. Tenslotte benadrukken zij-kant, VIVA-SVV en vzw Zijn nogmaals het belang van bewustmakingscampagnes en middelen om ook getuigen van partnergeweld aan te zetten om iets te doen. Want partnergeweld is géén privéaangelegenheid!

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres