SOS gezondheid: groeipad gezondheidzorg smelt als sneeuw voor de zon

2016-04-28

Bij de begrotingscontrole van april ging opnieuw het mes in het budget voor gezondheidszorg. Dat zal nu 182 miljoen euro lager liggen dan aanvankelijk gepland. Bij elke begrotingscontrole staat minister De Block (Open VLD) met de glimlach geld af in plaats van het te investeren in gezondheidszorg. En dat terwijl er enorme noden zijn. Denk maar aan de terugbetaling voor psychische zorgen. De minister had destijds 1,5 procent groei beloofd. Daarvan blijft intussen minder dan de helft over. Straks niets meer?

Minister De Block springt controle na controle in de bres om het gat in de begroting te dempen. Toch beweert ze telkens dat de patiënt buiten schot blijft. Dat riedeltje is niet langer houdbaar. Want wekelijks zien we het tegendeel: een tekort in de palliatieve zorg, een gebrek aan terugbetaling van psychische hulp of ereloonsupplementen die voor sommige specialismen de pan uit swingen. De OESO rekent voor dat de Belg kampioen is in het ‘uit eigen zak’ betalen van gezondheidszorg. De patiënt is dus wel degelijk het slachtoffer van het crashdieet van de liberale stemmenkampioen.

Genoeg is genoeg. Minister De Block moet eindelijk afstappen van haar besparingen en haar eerdere belofte van groei nakomen. Steeds meer mensen zitten vandaag thuis met een burn-out en een gebrek aan professionele psychische hulp. Dit pak je niet aan door te bestraffen wie niet aan de slag kan, maar door het versterken van de (geestelijke) gezondheidszorg. Herpak je, Maggie!

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres