Voor sp.a is Haacht het commercieel hart van de regio

2012-08-13

Haacht is een gezellige gemeente om te winkelen of om een terrasje te doen. Dat moeten we zo houden en versterken. Haacht heeft immers alle troeven om hét commerciële hart van onze regio te worden. Maar dan moet de gemeente meewillen. sp.a heeft alvast een duidelijke visie op de toekomst.

Daarin is een sleutelrol weggelegd voor de lokale middenstand. sp.a pleit voor ontmoetingsdagen waar geïnteresseerde starters in contact komen met ervaren ondernemers en waar gemeentebestuur en handelaars van gedachten wisselen. Bovendien wil sp.a de pas opgerichte Adviesraad Lokale Economie betrekken bij de opmaak van een 'Lokaal Economisch Beleidsplan' dat als leidraad zal dienen voor de volgende jaren. Een plan waarin commerciële ontwikkeling en plaatselijke tewerkstelling hand in hand gaan. Want werk in eigen streek betekent niet alleen meer welvaart maar ook minder mobiliteitsproblemen.

Plannen maken is mooi, ze uitvoeren nog beter. Het gemeentebestuur moet een actieve rol opnemen, in plaats van achter de feiten aan te hollen. Daarom wil sp.a het ondernemersloket sterker uitbouwen en professionaliseren. Dit loket kan zo uitgroeien tot hét aanspreekpunt voor ondernemers binnen de gemeente en de spil van het Haachts economisch beleid.

Haacht is bekend omwille van zijn kwaliteitsvolle kleinhandel. Die reputatie moeten we koesteren. Daarom willen we de huidige handelskernen versterken en (nog) aantrekkelijker te maken. Met telkens hetzelfde uitgangspunt: kleinschalige, kwalitatieve zaken in een aangename omgeving. Naar Haacht kom je voor je plezier!

Wonen, winkelen en horeca horen samen. Iedereen koopt graag voedsel, een krant of kleding bij de handelaar om de hoek. En wat is er saaier dan een straat waar na 6 uur geen levende ziel meer te bekennen is? sp.a gaat voor fraaie, levendige winkelstraten waar het leuk wonen, shoppen, eten en drinken is. Waar er altijd iets te beleven valt en je mensen kan ontmoeten in een gezellige sfeer. Fijn voor handelaars, inwoners én klanten.

We vergroten de bereikbaarheid van het handelscentrum. Met een rotonde aan het kruispunt van Zoellaan, Lombaardenlaan en Keerbergsesteenweg bijvoorbeeld, maar ook door betere afspraken met De Lijn. We vermijden waar mogelijk druk verkeer in de winkelstraten. En we pakken braakliggende terreinen en de leegstand van panden of ruimtes boven handelszaken aan. Voor dit 'wonen boven winkels' kunnen we samenwerken met het Sociaal Verhuurkantoor. Zo slaan we twee vliegen in een klap.

Tijdens markten, braderijen of speciale evenementen (bijvoorbeeld de Jan Primusfeesten) leeft Haacht echt op. Van heinde en verre komt men dan naar onze gemeente afgezakt. Ook zo wordt Haacht stevig op de kaart gezet als handelscentrum. Dit moeten we als gemeente promoten en verder ontwikkelen, in nauw overleg met de bewoners. Er is zeker nog plaats voor nieuwe initiatieven, zoals bijvoorbeeld een boerenmarkt met gezonde, milieuvriendelijke en lokale producten. Plaatselijke producenten verdienen immers alle steun!

Het handelscentrum vergroten kan, maar is geen must. We kiezen liever voor inbreiding. Een beperkte uitbreiding Achter De Lombaarden is bespreekbaar, maar zonder groothandel die het huidige handelscentrum leegzuigt. Deze locatie is wel geschikt voor het nieuwe hoofdgebouw van de politiezone: goed voor de dienstverlening en de middenstand, en een mooie kans voor Haacht om zijn rol als kantonale hoofdplaats waar te maken.

sp.a kiest voluit voor de lokale handelaars. Daarom verzetten we ons tegen de oneerlijke concurrentie van grote shoppingcentra in onze regio. Zo dienden we in de gemeenteraad een motie in tegen de plannen voor Uplace in Machelen. CD&V en VLD wilden daar niet op ingaan: een mooi bewijs dat de huidige meerderheid niet wakker ligt van de toekomst van onze middenstand.

Haacht heeft ook toeristische troeven, die men tot nu toe te weinig uitspeelt: het groen en landelijk karakter, de centrale ligging t.o.v. Leuven, Mechelen en Brussel, de antitankgracht en de kastelen, binnenkort het belevingscentrum van de Eerste Wereldoorlog in Tildonk, ... Onze gemeente is een perfecte uitvalsbasis voor fietsers, wandelaars, en al wie de omgeving wil verkennen. Dijle en Vaart bieden mogelijkheden voor watergebonden recreatie, voor kinderen is Planckendael vlakbij. Dit biedt kansen, o.a. voor de horeca. Die moeten we grijpen!

Haacht moet het commerciële hart van de regio worden. Daarom: (1) wil sp.a de handelaars zoveel mogelijk betrekken bij het beleid en het ondernemersloket versterken en professionaliseren, (2) zal sp.a inzetten op kwaliteitsvolle kleinhandel en de huidige handelskernen omvormen tot levendige plaatsen waar wonen, winkelen, en ontspannen samengaan, (3) verzet sp.a zich tegen grote shoppingcentra in de ruime omgeving, (4) wil sp.a dat Haacht zijn toeristische troeven beter uitspeelt

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres