Willen huisartsen dan geen toegankelijkere geneeskunde?

2015-03-16

Vorige week publiceerde de Artsenkrant de resultaten van een enquête bij 1.100 huisartsen. Hieruit bleek dat 2/3 de toepassing zal weigeren van de – nochtans binnenkort verplichte - derdebetalersregeling voor gezondheidszorgen voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming. De artsen gaan zelfs verder en kondigen ‘syndicale acties’ aan. Heb ik dit goed verstaan?

Sp.a wil al langer een derdebetalersregeling voor iedereen. Nu schieten patiënten het honorarium van de arts voor, en krijgen ze achteraf via de mutualiteit een gedeelte terug. Omslachtig, en voor wie het niet breed heeft een serieuze drempel. Het kan nochtans veel eenvoudiger: laat iedereen gewoon het remgeld betalen, en het Riziv de rest bijpassen. Geen science fiction maar een systeem dat bijna overal in Europa bestaat.

Dat is echter niet naar de zin van de meeste (bevraagde) huisartsen. Zij vrezen administratieve overlast en hebben schrik te lang op de terugbetaling van het Riziv te moeten wachten. Organisatorische problemen die ik begrijp, maar die ook weg te werken zijn. In het voordeel van patiënt, maar ook van de arts. Daarom een oproep om samen te zoeken naar oplossingen. Dit moet lukken: E-health is intussen voldoende ver gevorderd.

Vraag blijft hoe minister Maggie De Block zal reageren op de geplande acties van de artsengilde. Andere beroepsgroepen die het werk neerleggen kunnen bij Open VLD op weinig sympathie rekenen. Trekt de minister die lijn door en volgen er sancties, of hebben artsen een voetje voor? Ik kijk uit naar het antwoord van de minister.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres