Plus ça devient vieux, plus ça devient bête? De dolle fratsen van Benedictus en André-Jozef

2012-01-10

Voor wie het niet moest weten: niet het casinokapitalisme of de opwarming van de aarde is de grootste bedreiging voor de mensheid. Die twijfelachtige eer valt het homohuwelijk te beurt, tenminste als we paus Benedictus XVI mogen geloven. Tijdens een uiteenzetting voor diplomaten van het Vaticaan trok de kerkleider nog eens van leer tegen de zedenverwildering. Benieuwd of Roger Vangheluwe zich aangesproken voelt...

Met zijn toespraak oogst Benedictus alleszins applaus bij André-Jozef Léonard. De aartsbisschop - door zijn ex-woordvoerder ooit getypeerd als een spookrijder die denkt dat alle anderen fout zijn - noemt in zijn nieuwe boek 'Handelen als christen in leven en wereld' de wetgeving over abortus, euthanasie en het homohuwelijk een misbruik van de democratie. Alsof onze volksvertegenwoordigers alleen maar regels mogen stemmen die op de lijn van Rome zitten. De vrijheid van meningsuiting geldt ook voor domme uitspraken, zullen we maar denken.

De oprispingen van paus en aartsbisschop tonen dat de kerk haar tanende invloed in het politieke landschap nog steeds niet verteerd heeft. Nadat Rome zich in de loop van de vorige eeuw met flink wat tegenzin verzoend had met de parlementaire democratie, bleef het sterk wegen op de besluitvorming, niet in het minst in ons braaf katholiek landje. Hierin kwam tijdens de voorbije decennia verandering. De abortuswet, goedgekeurd met een wisselmeerderheid, en de ethisch progressieve maatregelen van de paars(groen)e regeringen zijn wat dat betreft tekenend.

Met hun reactionair gekakel trappen Benedictus en Léonard niet alleen veel holebi's op het hart, maar wekken ze ook ergernis bij meer ruimdenkende christenen. Want met zo'n vrienden heb je natuurlijk geen vijanden nodig. Een verdere leegloop van de kerken dreigt, binnenkort mag de laatste het licht uitdoen. Wijsheid komt duidelijk niet met de jaren binnen het episcopaat.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres