Sociale liberalen: weldra de dodo’s van ons politiek landschap?

2015-12-17

‘Sociale liberalen zijn een uitstervend ras.’ Niet mijn woorden maar die van Mario Coppens, kersvers topman van de ACLVB. Concrete aanleiding: de recente voorstellen om het stakingsrecht uit te hollen, syndicaten rechtspersoonlijkheid op te leggen en de wet Major te strippen. Maar ook het misprijzen van de liberale excellenties voor het sociaal overleg ligt de syndicalist zwaar op de maag.

Coppens zegt natuurlijk wat we allemaal weten: voor sociaalliberalisme is al lang geen plaats meer in de blauwe familie. Ten dode opgeschreven, als de dodo van ons politiek landschap? Hopelijk loopt het zo’n vaart niet. Intussen echter schuift Open VLD steeds verder op naar rechts. Met de hete adem van N-VA in de nek. Voorzitster Gwendolyn Rutten en stemmenkanon Maggie De Block steken hun bewondering voor Margaret Thatcher – patrones van de sociale afbraak - niet onder stoelen of banken. Neoliberalisme is alive and kickin’ in de Melsensstraat. ‘Mensen sterker maken’ toeterden de Vlaamse liberalen op hun jongste partijcongres. Multinationals en rijke ondernemers zal je bedoelen!

Dat blijkt nergens duidelijker dan in het energiedossier: hogere BTW voor elektriciteit, de onrechtvaardige Turteltaks, een nucleaire deal die in de kantoren van Electrabel geschreven lijkt. Maar ook op andere domeinen is het hek van de dam: pleidooien voor een verplichte gemeenschapsdienst, plannen om langdurig zieken financieel te sanctioneren of het kindergeld aan allerlei voorwaarden te koppelen.

Als klap op de vuurpijl willen de Vlaamse liberalen nu werknemers en gepensioneerden onbeperkt en onbelast laten bijklussen. Zonder wettelijke barema’s, anciënniteit of collectieve afspraken uiteraard. ‘We maken gewoon officieel wat nu al in het zwart gebeurt’, zegt la Rutten hierover. Wat klinkt als fraudebestrijding met de handen in de lucht en de broek op de enkels. Iedereen flexi in het blauw paradijs. In de race to the bottom klokken de liberalen de snelste tijd. Verdient Balthasar Boma – onbelast uiteraard – wat bij op de VLD-studiedienst?

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres