‘VOKA is mijn baas’, beweerde Bart De Wever ooit. De Vlaamse en federale regeerakkoorden lezen dan ook als het Sinterklaaslijstje van de werkgeversorganisatie. Maar ook elders tonen Michel I en Bourgeois I zich goede maatjes van allerlei belangengroepen. Vakbonden uitgezonderd natuurlijk.
Pas raakte bekend dat Open VLD de regeling voor het cashplafond in de diamantsector wil versoepelen. Een plafond ingesteld om fraude te bemoeilijken, en laat nu net de diamantbusiness bekend staan voor onfrisse zaakjes. Geen probleem echter: in het blauw fabriekje betaalt men graag handje contantje.
Nog deze week sneuvelde in de Kamercommissie een wetsvoorstel over de invoering van neutrale sigarettenpakjes. Ervaringen in het buitenland bewezen nochtans onomstotelijk dat dit roken veel minder aantrekkelijk maakt. Een schitterend idee volgens Kom op tegen Kanker en VIGeZ, maar een nachtmerrie voor de tabakslobby. Die laatste kan weer op twee oren slapen. De artsen binnen de meerderheid mogen zich intussen afvragen of hun eed van Hippocrates geen eed van Hypocrites was.
En wat moeten we denken van het nieuwe Justitieplan van Koen Geens (CD&V)? Dat is behoorlijk mild voor witteboordencriminelen. Zij moeten voortaan geen strafrechter meer vrezen. Fraudeurs ontsnappen zo de dans. Minister Geens verdiende zijn strepen als zakenadvocaat en kent fiscale achterpoortjes als zijn broekzak. Van stroper naar boswachter naar…
Over naar de Kaaimantaks. Paradepaardje van Johan Vanovertveldt (N-VA) en bliksemafleider van de regering in het debat over taks shift en fraudebestrijding. Al vraag je je af waarom. Want in realiteit lijkt die taks maar een lachertje. De geschatte opbrengsten zijn ondermaats, en de fiscus mag de informatie uit de aangiftes niet hanteren voor extra controles. Intussen werden de plannen wat bijgestuurd, maar toch: hield de financiële sector de pen vast?
Tot slot Uplace. Daar presteerde de Vlaamse Regering het om een mobiliteitsstudie te laten uitvoeren door een bureau dat ook werkt voor de projectontwikkelaar. Veel gekker moet het niet worden.