16 oktober: Zuiddag in het parlement

2014-10-21

Gaat er binnenkort nog een ‘Jiroflée’ in de politiek? Misschien wel, want op 16 oktober draaide mijn nichtje Lotta een dagje mee. En dat smaakte naar meer. Hieronder haar verslag.

Donderdag 16 oktober: de negende editie van de Zuiddag. Vandaag werken over heel Vlaanderen scholieren voor het goede doel. Dit jaar gaat de opbrengst naar Theater Day Productions, een project dat jongeren in Gaza de kans biedt om hun dramatische situatie even te vergeten. Ik ga aan de slag bij mijn tante Karin Jiroflée, federaal parlementslid voor sp.a.

De dag start met een rondleiding in het parlementsgebouw. Het is een overweldigend gevoel om in het hart van de democratie te staan. Na enkele selfies in de plenaire zaal is het tijd voor een eerste koffiepauze. Daarna even richting Oude Graanmarkt. Als voorzitter van Viva-SVV opent Karin daar de studienamiddag 'Hier trek ik de lijn'. Die richt zich in de eerste plaats naar werkgevers maar ook tot een breder publiek. Er wordt gesproken over pesterijen, geweld en ongewenst seksueel gedrag door derden op het werk. Maar men leert ook hoe werkgevers zulke problemen kunnen aanpakken.

Na een korte middagpauze is er het moment waar ik het meest naar uitkeek: de debatten over de regeerverklaring. Al snel wordt duidelijk hoe sommige partijen op een soms verborgen racistische manier over migratie denken. Ik heb spijt dat ik zelf niet mee kan discussiëren want dit onderwerp interesseert mij enorm. Helaas mag ik mag niet beginnen roepen van op de publiekstribune. Dat zou mij wel eens veel problemen kunnen opleveren…

Na een verhitte discussie schorst de voorzitter de zitting. Tijd voor het avondeten, een lekkere maaltijd samen met de sp.a-fractie. Daarna nog enkele uren debatteren over overheidsbedrijven, mobiliteit en defensie. Om 23.40 uur zit mijn werkdag zit er eindelijk op. Een fantastische en leerrijke ervaring!

Lotta

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres