Alles kan beter: sp.a doet voorstel om abortuswetgeving aan te passen

2019-12-15

Het is niet meer van deze tijd dat een vrouw gestraft wordt omdat ze de zware beslissing moet nemen om tot een abortus over te gaan. Daarom stelt sp.a voor om de wet aan te passen. Want abortus is vandaag nog altijd strafbaar in ons land. Daarnaast wil sp.a de wettelijke termijn voor abortus verlengen van 12 naar 18 weken. Het is immers niet normaal dat - vooral kwetsbare - vrouwen nu na 12 weken daarvoor naar Nederland moeten.

Over het voorstel van sp.a werd lang nagedacht. Al bijna twee jaar voeren we in het parlement uitvoerige gesprekken met specialisten, experten, professoren en ervaringsdeskundigen. Op één na zijn ze allemaal voorstander van ons voorstel. Abortus moet eerst en vooral uit ons strafrecht worden gehaald. Psychologisch betekent dat een wereld van verschil. Want het kan niet dat je bovenop de zware emotionele beslissing ook nog eens gestraft wordt, of je je moet verstoppen. Vrouwen zijn baas over hun eigen lichaam. Abortus moet daarom een recht worden voor elke vrouw.

Er zijn verschillende goede redenen om de termijn op te trekken van 12 naar 18 weken. Zo ligt de levensvatbaarheid van een foetus op 23 à 24 weken. In Nederland en Groot-Brittannië kan abortus dan ook tot 24 weken, in Zweden tot 18 weken. Dat laatste lijkt voor sp.a de juiste keuze: dan ben je nog 6 weken verwijderd van het tijdstip waar de foetus zich voor het eerst tot baby ontwikkelt.

Op die manier voorkomen we dat vrouwen naar Nederland moeten uitwijken voor een abortus. Want elk jaar zijn nog altijd 500 vrouwen daartoe verplicht. Soms omdat ze pas na 12 weken durven naar buiten te komen, een andere keer omdat ze pas dan doorhebben dat ze zwanger zijn. Doorgaans gaat het om kwetsbare, soms arme vrouwen. Zij bevallen in Nederland zonder terugbetaling, en mogelijk zelfs zonder de nodige psychologische begeleiding. Door de gebrekkige abortusregeling in ons land zijn ze dus twee keer slachtoffer.

Om geen risico’s te nemen stelt sp.a voor de ingreep te laten plaatsvinden in een abortuscentrum of een ziekenhuis. Daar is immers alle medische knowhow én de juiste psychologische hulp voorhanden. Bovendien wil sp.a de huidige wachttijd terugbrengen van 6 dagen naar 48 uur. Want vrouwen die naar een abortuscentrum of een ziekenhuis gaan, hebben al zeer lang nagedacht, veel gepraat én hun besluit genomen. Dan nog eens zes dagen ‘moéten wachten’, is psychologisch héél zwaar.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres