sp.a wil boost voor goedkope geneesmiddelen

2019-11-23

Dure, nieuwe geneesmiddelen doen het geneesmiddelenbudget kraken in zijn voegen. Als je medicijnen goedkoper wil maken en tegelijk tekorten wil vermijden, heb je een sterke generieke geneesmiddelenmarkt nodig. sp.a legt daarom een plan op tafel. Voor sp.a moeten er in de volgende legislatuur maatregelen komen om de generieke en biosimilaire markt in ons land te versterken. Een eerste voorstel is de hervorming van de zogenaamde clawback-procedure. Die procedure zorgt er vandaag voor dat de farma-industrie een deel van het budget dat ze overschrijden, moet terugbetalen. Maar dat is onvoldoende. sp.a wil dat de budgetoverschrijdingen door de farma-industrie voor de volle 100 procent worden gecompenseerd. Generieke en biosimilaire geneesmiddelen moeten hiervan vrijgesteld worden. Zo geef je ademruimte, maar vooral zekerheid, aan de producenten die met nieuwe generieke geneesmiddelen op de markt willen komen.

We stellen vast dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block weigert inspanningen te leveren om het geneesmiddelenbudget onder controle te houden. De eenzijdige aanpak door de minister werkt averechts en ontneemt groeimogelijkheden voor de generieke en biosimilaire markt. Laks beleid met een stevig prijskaartje.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres