Commissie gezondheid keurt voorstel goed voor verkorte termijn voor homoseksuele mannen om bloed te doneren

2022-05-16

De commissie Gezondheid in De Kamer keurde het voorstel van Vooruit en PS goed om mannen die vier maanden lang geen mannelijke seksuele partner hadden, toe te laten om bloed te doneren. Hiermee sluit de commissie zich aan bij de meest recente wetenschappelijke en epidemiologische gegevens en geeft ze gevolg aan het advies van de Hoge Gezondheidsraad. Ook in ons omringende landen kort men de termijn in of laat men die zelfs vallen.

Een wet van 1996 bepaalt vandaag nog dat een man na seksuele betrekkingen met een andere man gedurende een jaar geen bloed mag geven. Die regeling is intussen achterhaald: een tijdslimiet van 4 maanden is voldoende om de potentiële risico’s voor personen die bloed nodig hebben te beperken. Recente wetenschappelijke technieken om HIV op te sporen, geven immers een voldoende hoge mate van bescherming. Deze aanpassing is een belangrijke eerste stap. Zodra de wetenschap het toelaat kan de termijn nog ingekort worden.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres