Kamer keurt resolutie goed voor meer aandacht en betere zorg voor endometriose

2023-04-18

Endometriose treft naar schatting 1 op 10 vrouwen. Toch is de ziekte zelfs bij artsen nog te weinig gekend, waardoor het gemiddeld 7 jaar duurt voor de juiste diagnose gesteld wordt. Daarin komt hopelijk binnenkort verandering: onder impuls van Vooruit, maar samen met de volledige commissie gezondheid werd een resolutie goedgekeurd waarin meer aandacht en een betere zorg voor endometriose gevraagd worden.

Endometriose is een aandoening waarbij cellen die lijken op baarmoederslijmvlies ook buiten de baarmoeder voorkomen. Dit kan leiden tot ernstige pijn bij menstruatie of seks, vermoeidheid, depressie, angst en problemen met de vruchtbaarheid. Vermits veel van deze symptomen vrij algemeen zijn, beseffen artsen niet altijd dat ze door endometriose veroorzaakt worden en stellen ze de diagnose soms erg laat.

De goedgekeurde resolutie wil de kennis over endometriose vergroten via vormingspakketten voor huisartsen en gynaecologen, maar ook door aandacht voor de ziekte in het middelbaar onderwijs en in de artsenopleidingen. Bovendien vraagt de resolutie een betere organisatie en een efficiëntere financiering van de multidisciplinaire zorg. De behandeling van endometriose is immers complex, waardoor patiënten er alle belang bij hebben dat artsen en verpleegkundigen uit verschillende disciplines goed samenwerken en dat ziekenhuizen beter doorverwijzen naar de centra waar de expertise zit. Endometriose is een verschrikkelijke aandoening, deze resolutie is hopelijk een eerste maar belangrijke stap naar een betere zorg.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres