Een extra medewerker voor Youca Action Day

2017-10-24

19 oktober was het Youca Action Da  y, vroeger bekend als de Zuiddag. Die dag verlieten duizenden jongeren de schoolbanken om te werken voor een goed doel. Dit jaar is de opbrengst vooral voor projecten in El Salvador. Nathan Kolenberg ging bij mij aan de slag. Je leest zijn verslag hieronder.

Als deelnemer van de Youca Action Day op 19 oktober mocht ik een dag meelopen met parlementariër Karin Jiroflée en kon ik op deze manier meer te weten komen over de werking van het federale parlement. Deze ervaring zal me altijd bijblijven en dankzij de boeiende uitleg over het bestuur in België zowel op gemeentelijk, gewestelijk en federaal vlak weet ik heel wat meer over de  Belgische politiek.

Om 9 uur werd ik op het gemeentehuis van Haacht verwacht op het bureau van Karin. Hier legde ze me uit hoe het gemeentelijk bestuur in elkaar zit en welke taken zij en haar collega's hierin vervullen. Vervolgens reden we naar haar kantoor in het federaal parlement in Brussel. Ik werd rondgeleid in de Kamer en de Senaat en volgde een meeting, waarbij ik de taak van verslaggever kreeg.

Gauw werd ik samen met enkele andere deelnemers van de Action Day meegenomen naar het hoofdkwartier van sp.a op de Grasmarkt. Bij een gezellige maaltijd discussieerden we over politieke onderwerpen die ons als jongeren raakten. Nadat TV Oost deze vergadering kwam bijwonen en een interview aflegde met één van mijn collega's, vertrokken we naar het federaal parlement, waar net de plenaire vergadering plaatsvond. Op deze manier kon ik alle politici die ik kende van tv ook eens in het echt zien discussiëren. Na een tijdje besloten we het vergaderwerk aan de parlementariërs over te laten en staken we straat over naar het Vlaamse parlement. Hier wist onze gids veel te vertellen over de functie van elk deel van dit gebouw.

De dag liep op zijn einde en we keerden terug naar de Grasmarkt. Hier kwam partijvoorzitter John Crombez met ons praten over enkele onderwerpen die we 's middags hadden besproken en hij vertelde ons meer over het werk in het hoofdkwartier. We namen met hem nog een laatste groepsfoto en vertrokken na deze leerrijke ervaring naar huis.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres