Equal Pay Day 2013: mannen stofzuigen de loonkloof weg

2013-03-15

20 maart is het Equal Pay Day. Tot die dag moeten vrouwen werken om even veel te verdienen als hun mannelijke collega’s tijdens het voorbije jaar. Want de loonkloof bedraagt nog steeds 22 %. En wat erger is: die kloof krimpt nauwelijks. Deeltijds werken vormt een belangrijk stuk van de verklaring. Terwijl 44 % van de vrouwen deeltijds werkt, is dat maar voor 9 % van de mannen het geval. Toch wil slechts 11 % van de deeltijds werkende vrouwen geen voltijdse job. De moeilijke combinatie tussen werk en gezin gooit echter roet in het eten. Daarom doen de progressieve vrouwenbeweging zij-kant en het ABVV 4 aanbevelingen:

- Meer zorgende vaders via een uitbreiding van het vaderschapsverlof
- De uitbouw van collectieve zorgdiensten zoals betaalbare kinderopvang
- Betere informatie over deeltijds werk en de gevolgen ervan op de loopbaan
- Een gezinsvriendelijke arbeidsorganisatie

Wereldkampioen kickboksen Semmy Schilt geeft alvast het goede voorbeeld. In het campagnefilmpje toont hij andere mannen dat huishoudelijke taken best stoer kunnen zijn. Hij promoot op originele wijze ‘extreme housekeeping’ voor meer loongelijkheid tussen man en vrouw. Het filmpje en de achtergrondinformatie vind je op http://www.equalpayday.be/

De vrouwelijke sp.a-mandatarissen en de ABVV-vrouwen zetten deze boodschap kracht bij op 20 maart tussen 7 en 8.30 uur aan het station van Leuven. Laat jij je overtuigen?

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres