Werk aan de winkel voor Provinciaal Platform Detailhandel

2013-03-28

Op 20 maart ging het Provinciaal Platform Detailhandel van start. Hierin tekenen provincie en gemeenten de krijtlijnen uit voor het toekomstig detailhandelsbeleid. Erg belangrijk, want deze sector is in Vlaanderen goed voor bijna 250.000 jobs. En wonen, werken en winkelen zijn sterk verweven. Geen bruisende dorpspleinen en levendige binnensteden zonder een bloeiend handelscentrum. Helaas verdwijnen slagers, bakkers en kruideniers uit de dorpskernen. En dat terwijl zij veel werkkansen bieden aan lager geschoolden. Bovendien zijn door de vergrijzing buurtwinkels meer dan ooit nodig.

De provincies beslisten om de detailhandel extra te ondersteunen, o.a. via een interprovinciale studie. Die moet helpen om een globale visie te ontwikkelen die een betere afstemming mogelijk maakt. Interprovinciaal, omdat de consument geen grenzen kent. Vlaams-Brabanders winkelen immers net zo goed in Mechelen, Sint-Truiden, Aalst, Brussel of Waterloo. Vermits de studie voor alle Vlaamse gemeenten tegelijk wordt uitgevoerd, zal ze boeiend vergelijkingsmateriaal opleveren. De uitdagingen zijn groot: concurrentie van (mega)shopping centra, toenemende leegstand, hoge huurprijzen, parkeer- en mobiliteitsproblemen, moeilijke opvolging en een dalend aantal starters. Werk aan de winkel!

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres