Equal Pay Day: nog 37 jaar te gaan?

2014-03-14

Equal Pay Day valt dit jaar op 18 maart. Vroeger dan in het verleden, maar nog altijd rijkelijk laat. Tot dan moeten vrouwen werken om even veel te verdienen als hun mannelijke collega’s tijdens het voorbije jaar. De loonkloof op maandbasis bedraagt immers nog steeds 21 %. En er is niet veel beterschap. Aan het huidige tempo krijgen mannen en vrouwen pas binnen 37 jaar gelijk loon. Veel te laat!

zij-kant en de ABVV-vrouwen organiseren dit jaar al hun tiende Equal Pay Day-campagne. Om de ongelijkheid aan te klagen maar ook om oplossingen aan te dragen. Want iedereen, vrouw of man, beleidsmaker of werkgever, kan bijdragen tot een kleinere loonkloof. Met deze 5 concrete aanbevelingen:

  • Bouw collectieve zorgdiensten uit
  • Doorbreek traditionele rollenpatronen
  • Pas de loonkloofwet van 22 april 2012 integraal toe
  • Versterk het collectief overleg
  • Informeer mensen over hun studie- en loopbaankeuzes

De campagne 2014 kreeg de titel ‘Het is schandalig…’. Niemand zou aanvaarden dat rosse of dikke mensen minder verdienen dan hun blonde of slanke collega’s. Maar om vrouwen maakt men zich lang niet zo druk. Dat is ronduit schandalig! De campagne gaat gepaard met een nieuwe website, een face swap voor facebook, spotjes, affiches en postkaarten. Zoals elk jaar zeer de moeite waard.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres