Fixeren, controleren, isoleren? Menselijkheid moet centraal staan in behandeling van geïnterneerden in psychiatrische instellingen

2018-05-03

De psychiatrische afdeling voor geïnterneerde vrouwen in Zelzate ligt zwaar onder vuur. Niet voor het eerst overigens: sommige klachten dateren al van 2016. Verschillende anonieme bronnen trekken aan de alarmbel over het gevoerde beleid. Voor kleinigheden worden vrouwen afgezonderd, in de isoleercel geplaatst en zelfs gefixeerd. Persoonlijke brieven worden geopend en er is geen anonieme toegang tot een ombudsdienst. Deze getuigenissen leggen een pijnlijke waarheid bloot: wanneer men schermt met ‘behandelingsmethoden gebaseerd op wetenschappelijke principes’ is het opletten geblazen. Want in de praktijk betekent dit vaak fixeren, controleren en isoleren.

Minister van volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) beveelt een onderzoek en kondigt aan dat er een intern reglement moet komen. Een eerste stap, maar ruim onvoldoende. De wetgeving moet bijgespijkerd worden zodat menselijkheid centraal staat. Nog steeds is het wachten op een Koninklijk Besluit met duidelijke richtlijnen voor een menswaardige aanpak van geïnterneerden in psychiatrische instellingen. En dat is de verantwoordelijkheid van de minister van volksgezondheid. Voor sp.a is de maat vol: De Block moet spoed zetten achter dit KB. Want ongeacht hun misdaden blijven dit vrouwen met rechten. In de eerste plaats het recht op een gepaste behandeling van hun ziekte.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres