Photo by Caleb Woods on Unsplash
Op dit ogenblik zijn lijfstraffen in bijna alle landen van de EU verboden. België, Italië, Slovakije en Tsjechië vormen de spijtige uitzondering. Je zou voor minder het schaamrood op de wangen krijgen. Daarom dient sp.a nu een wetsvoorstel in dat systematisch geweld tussen ouders en kinderen formeel verbiedt. Alleen op die manier kunnen we kinderen dezelfde bescherming tegen geweld bieden als volwassenen. Tegelijk maken we zo duidelijk dat geweld niet past bij de opvoeding.
De hulplijn 1712 kreeg vorig jaar de helft meer oproepen binnen met vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling. Dat is geen echte verrassing: de lockdown legt immers extra druk op gezinnen waar de situatie voor kinderen al niet ideaal is. Toch bestaat er nog steeds geen expliciet verbod op het gebruik van geweld bij de opvoeding. En daardoor zien sommige ouders er helaas geen graten in om kinderen fysiek te straffen. België werd daarvoor al verschillende keren veroordeeld, onder meer door het Europees Comité voor Sociale Rechten. Ook het VN-Comité voor de Rechten van het Kind sprak al formeel zijn bezorgdheid uit.
Zweden was in 1979 het eerste land dat geweld bij de opvoeding verbood. Ondertussen volgden al 58 landen dat voorbeeld. Met resultaat, want onderzoek toont aan dat zo’n verbod ook een mentaliteitswijziging met zich meebrengt. Terwijl in 1965 slechts 47% van de Zweden lijfstraffen afwees, was dat cijfer in 1994 al gestegen tot 89 %. Ook elders zien we een gelijkaardige evolutie. Een expliciet verbod heeft dus een sterk preventief belang. Al is het niet voldoende. Daarom willen we ook dat de regio’s aan de slag gaan met voorlichtings- en bewustmakingscampagnes. Kinderen moeten geweld leren herkennen, en ouders dienen in te zien dat er betere methodes bestaan. Personen met een educatieve functie binnen buitenschoolse opvang, vrije tijd, sport, jeugdzorg en politie moeten die boodschap verduidelijken en mee uitdragen.
Ouders kunnen vrij de opvoeding van hun kind kiezen, maar voor geweld mag er nooit plaats zijn. Wie systematisch klappen uitdeelt of kinderen terroriseert treedt onze waarden met de voeten. Het is formeel verboden dat partners onder elkaar geweld gebruiken. Het wordt hoog tijd om dit ook voor kinderen duidelijk in de wet te schrijven. Daarmee geven we gevolg aan de bezorgdheid op het internationaal toneel. Maar vooral bieden we kinderen zo een betere bescherming en meer kansen om gelukkig op te groeien.