Inleefdebat alleenstaande ouders biedt stof tot nadenken

2011-11-08

Op 24 oktober organiseerde VIVA-SVV het voormiddagdebat "Alleenstaande moeders: hoe doen ze het?" Het werd een schot in de roos, want de aanwezigen stelden pertinente vragen.

Niemand kijkt nog op van een alleenstaande moeder of vader. Toch houdt onze samenleving te weinig rekening met deze steeds groeiende groep. Tegemoetkomingen worden nog al te vaak berekend op tweeoudergezinnen. En dat leidt soms tot schrijnende situaties.Is het eerlijk dat alleenstaande mama's op het einde van hun zwangerschapsverlof terugvallen op 60 % van hun inkomen? Dat is ook zo bij traditionele gezinnen, maar daar is er natuurlijk nog de wedde van de partner. Reisbureaus geven kortingen voor meereizende kinderen op voorwaarde dat beide ouders dezelfde reis boeken. Alleenstaande moeders vissen achter het net. De mutualiteitsbijdrage bedraagt voor een alleenstaande moeder het volle tarief, terwijl in gezinnen met 2 ouders de tweede betalende een korting krijgt. Niet logisch wanneer je weet dat alleenstaande ouders vaak minder kapitaalkrachtig zijn. Al kan het nog krasser: we hoorden verhalen van huisbazen die weigeren te verhuren aan alleenstaanden. Dit kan niet door de beugel!

VIVA-SVV bundelde alle bedenkingen en opmerkingen. Alvast veel stof tot nadenken en inspiratie om te handelen. Wordt vervolgd...

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres