Inleefdebat vrouwen en alcoholisme

2013-06-20

Op woensdag 11 september 2013 organiseert VIVA-SVV het inleefdebat ‘Vrouwen en alcoholisme’ in Brussel. Het debat behandelt het taboe rond vrouwen met een alcoholprobleem en de gevolgen hiervan op hun herstel. Als deelnemer verwerf je een algemeen inzicht in de problematiek, maar krijg je ook concrete tips over hoe je kan omgaan met vermoedens van alcoholmisbruik, welke signalen op een probleem wijzen, waar je terecht kan voor hulp of hoe je het thema bespreekbaar maakt. Het inleefdebat richt zich naar professionals die niet rechtstreeks met verslavingszorg bezig zijn, maar die er wel mee in aanraking kunnen komen tijdens hun job.

Vrouwen met een alcoholprobleem blijven vaak onder de radar van de hulpverlening en het wetenschappelijk onderzoek. Nochtans raken ook vrouwen verslaafd. Er zijn echter verschillen in alcoholmisbruik tussen vrouwen en mannen. Bovendien worden vrouwelijke alcoholisten niet zelden maatschappelijk veroordeeld. Dit maakt het voor vrouwen moeilijker om met een drankprobleem naar buiten te komen.

Twee deskundigen (Frieda Matthys, voorzitter Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw en Ingrid Van De Velde, psychiater bij ontwenningskliniek De Pelgrim) schetsen de problematiek. Een hulpverlener (Zuzana Smizanska, Centra voor alcohol- en andere drugproblemen Limburg) en een ervaringsdeskundige (Myriam Bruyninckx) gaan in gesprek. Het geheel wordt in goede banen geleid door moderator Betty Mellaerts. Je krijgt ook de tijd om vragen te stellen aan de panelleden. Mis deze kans niet!

Programma

- 09.30 uur: onthaal met koffie
- 10.00 uur: welkomstwoord Karin Jiroflée, voorzitter VIVA-SVV
- 10.10 uur: ‘Vrouwen en alcoholisme’ door Frieda Matthys
- 10.30 uur: Debat met Frieda Matthys en Ingrid Van De Velde
- 11.00 uur: Vragen uit publiek
- 11.15 uur: Pauze
- 11.30 uur: Getuigenis van Myriam Bruyninckx
- 11.50 uur: Debat met Myriam Bruyninckx en Zuzana Smizanska
- 12.20 uur: Vragen uit publiek
- 12.45 uur: Slotwoord
- 13.00 uur: Broodjeslunch

Praktisch

- Datum: woensdag 11 september 2013
- Uur: 9.30-13 uur, met aansluitend een broodjeslunch
- Plaats: De Markten, Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel
- Prijs: gratis, maar inschrijven is verplicht en kan tot 2 september 2013.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres