Opgepast: gevaarlijke genderdatakloof!

2024-02-25

Alle Belgen zijn gelijk voor de wet… maar niet voor de wetenschap. Ook nu nog kijken onderzoekers vaak door een exclusief mannelijke bril. Nieuwe producten, technologieën of medicijnen worden vooral bij of door mannen getest. Door wetenschapsland slingert een genderdatakloof met soms catastrofale gevolgen. De Kamer keurde nu een resolutie van Vooruit en Groen goed om dit historisch tekort aan kennis over vrouwen verder in kaart te brengen én te bestrijden.

Het is algemeen bekend dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in exacte wetenschappen en natuurwetenschappen. En ook het fenomeen van de ‘leaky pipeline’ of het ‘schaareffect’ – waarbij het aantal vrouwen in de academische wereld daalt bij elke carrièrestap – zal bij velen een belletje doen rinkelen. Maar wist je ook dat onder proefpersonen vrouwen in de minderheid zijn? En dat er zelfs bij proefdieren een opmerkelijk verschil vastgesteld wordt? De gevolgen van dit alles laten zich raden: vrouwen lopen grotere kans op verkeerde diagnoses en foute doseringen. Bij medicijnen hebben ze 33% meer kans op bijwerkingen en in de groep van personen met ‘onverklaarbare’ klachten is de patiënt minstens 7 keer op 10 een vrouw. Het lijkt wel dat vrouw zijn je gezondheid kan schaden. Maar ook in andere domeinen ontbreekt vaak specifieke kennis over de genderimpact. Zo moet je bijvoorbeeld bij de toepassing van AI vermijden dat datasets genderstereotypes versterken en voortzetten. Denk maar aan data die je inzet voor het matchen van profielen aan vacatures.

Het parlement vraagt nu aandacht voor het dichten van de genderdatakloof, in het bijzonder bij de productie van statistieken die beleidsmakers informeren. Want als een bepaalde bevolkingsgroep niet wordt meegenomen, weet je over hen zo goed als niets of loop je cruciale informatie mis. Een reflex naar alle doelgroepen kan overigens ook mannen ten goede komen. Want soms worden ook zij benadeeld. Denk maar aan aandoeningen als osteoporose of anorexia: die worden veel minder bij mannen gediagnosticeerd omdat ze ten onrechte als typisch vrouwelijk worden beschouwd. Hoog tijd dus om die genderdatakloof te dempen. Want meten is weten. Voor mannen én vrouwen.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres