Kinderen mogen niet de dupe zijn van achterophinkende wetgeving

2016-04-11

Opgroeien in een nieuw samengesteld gezin: het is intussen de gewoonste zaak ter wereld. Behalve voor de wetgever dan. En dat heeft zeer vervelende gevolgen voor de betrokkenen. Hoog tijd om hierin verandering te brengen, zodat ook kinderen uit nieuw samengestelde gezinnen hun rechten kunnen doen gelden.

Een dubbele domicilie op de kids-ID is bijvoorbeeld al een eerste stap. Daarvoor diende sp.a in het federaal parlement een voorstel in, met de steun van PS, cdH en Ecolo-Groen. In het Vlaams Parlement deed sp.a hetzelfde. Want bij een echtscheiding hebben de kinderen momenteel slechts één officiële domicilie. Met alle juridische en praktische problemen van dien. Eenvoudig te vermijden wanneer die kinderen meer dan één woonplaats kunnen opgeven. Graag een voorbeeld? Heel wat gescheiden ouders hebben geen recht op voordelen in hun stad of gemeente omdat hun spruit officieel bij de ex-partner gedomicilieerd staat. En daardoor betaalt zoon of dochter de volle pot in het lokale zwembad of de bibliotheek. Onrechtvaardig, toch?

Anno 2016 wonen maar liefst 2 miljoen Belgen alleen. Hieronder ook veel mama’s en papa's. Met jaarlijks 25.000 echtscheidingen (en in 2013 net geen 36.000 beëindigingen van wettelijke samenleving) is het duidelijk dat het klassieke gezinsmodel voor steeds minder mensen geldt.

Kinderen mogen niet de dupe zijn van achterophinkende regelgeving. Ook op het vlak van samenlevingsvormen maakt de wetgever best de overstap naar de 21ste eeuw. Pak dus de mismatch aan tussen de juridische en de échte realiteit!

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres