Minister De Block moet budgetoverschrijding farma-industrie terugvorderen

2018-05-02

Het budget voor geneesmiddelen is in 2017 met 267 miljoen euro overschreden. Ook de voorbije twee jaar werd veel meer uitgegeven dan voorzien: 184 miljoen euro in 2016 en 225 miljoen euro in 2015. Slecht nieuws, want dit gaat ten koste van patiënten, zorgverleners en ziekenhuizen.  Nu de CM met de cijfers komt, geeft minister De Block (Open VLD) dat eindelijk zelf toe. Maar daarmee is de kous niet af: sp.a eist dat de minister de overschrijdingen van de voorbije jaren terugvordert van de geneesmiddelenindustrie.

Al sinds 2015 gaat de farmasector in het rood.  Hierover heeft sp.a de minister meermaals geïnterpelleerd.  Daarmee waren we in goed gezelschap: ook het Rekenhof en het Kenniscentrum voor Gezondheidszorg wezen de minister er al op dat de terugbetaling van innovatieve geneesmiddelen uit de hand loopt.

Het is wraakroepend dat De Block deze waarschuwingen steevast in de wind heeft geslagen. Want de gulle giften aan de geneesmiddelenproducenten hebben anderen moeten ophoesten. De patiënt is dus de dupe geworden van het feit dat minister De Block met twee maten en gewichten werkt. Dat geld had véél nuttiger besteed kunnen worden. ça suffit: payback time voor de farmasector!

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres