N-VA en tandzorg: besparen zonder verdoven

2019-01-09

Sinds 2009 is de basistandzorg tot 18 jaar gratis. Toch gaat slechts een kleine minderheid van de jongeren jaarlijks op controle: in Vlaanderen een kwart, in Wallonië 16 % en in Brussel amper 11 %. Dat blijkt uit cijfers die N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp opvroeg en die ze toelichtte in De Ochtend op Radio 1. Van Camp pleit er nu voor om tandcontrole toe te voegen aan het medisch toezicht van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB). Op zich een goed idee, maar dit blijft onvoldoende. Bovendien schuilt er een addertje onder het gras.

N-VA wil immers de organisatie van tandzorg geheel naar de deelstaten overhevelen om zo een besparing te realiseren. En dat is toch de wereld op zijn kop. sp.a pleit er net voor om extra te investeren, want de tandarts brengt nog te veel financiële zorgen mee. Denk maar aan orthodontie voor kinderen. Die angst voor facturen houdt zeker mensen weg uit de tandartsstoel. Daarom wil sp.a kwetsbare groepen ook bereiken door (preventieve) tandzorg aan te bieden binnen de muren van de wijkgezondheidscentra. Een mooi gebit mag toch geen luxe zijn?

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres