Eind 2019 loopt de overgangsperiode voor de federale maximumfactuur af. 80.000 kwetsbare patiënten dreigen vanaf dan fors meer te betalen voor hun zorg. sp.a stelde daarom voor om die overgangsperiode met een jaar te verlengen. Met resultaat: minister De Block laat dit opnemen in de wet die ook het eerder geblokkeerde Gezondheidsbudget 2020 regelt. Eeen goede zaak: het kan immers niet dat patiënten op kosten gejaagd worden omdat de verschillende regeringen in ons land nalaten om tijdig een samenwerkingsakkoord af te sluiten.
Eerder trok de Socialistische Mutualiteit aan de alarmbel. Ruim 80.000 patiënten zouden tot 600 euro medische kosten uit eigen zak moeten betalen vanaf 1 januari 2020. Dat heeft te maken met een aantal gezondheidsdomeinen die al vijf jaar geleden werden overgeheveld met de zesde staatshervorming, zoals bijvoorbeeld revalidatie-ziekenhuizen of afkickcentra. De medische kosten die daar worden gemaakt, worden nog tot het einde van 2019 meegeteld in de federale maximumfactuur. Maar door het uitblijven van een samenwerkingsakkoord zou er vanaf 2020 geen oplossing zijn voor deze patiënten. Dit leidde in het Vlaams parlement tot een fel oplopende discussie met Vlaams welzijnsminister Beke, die de bal richting De Block speelde. Beke liet toen laconiek weten dat hij al “verschillende brieven had geschreven naar De Block om dringend een oplossing uit te werken”.
Volgens sp.a is de patiënt niet gediend met die ‘pingpong-spelletjes’ over bevoegdheden en staatshervormingen. Het gaat onder meer om gespecialiseerde zorgkosten voor kinderen met autisme, slechtzienden en mensen met een gehoorstoornis, mensen met een verslaving of kinderen met een mentale stoornis. Die mensen mogen de factuur niet toegeschoven krijgen door het getreuzel van de verschillende ministers. Dankzij het sp.a-voorstel wordt dit nu vermeden.