sp.a dient een wetsvoorstel in om de geheime ‘Maggie-contracten’ in te zien. Dit zijn contracten die de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid sluit met farmabedrijven over erg dure geneesmiddelen. Want dat kan veel goedkoper. Volgens de kranten kostte het gebruik van deze middelen ons land tot 500 miljoen euro te veel. In onze buurlanden pakt men dit veel slimmer aan.
Niemand heeft iets aan geneesmiddelen die onbetaalbaar zijn en de grote farmabedrijven alleen maar winst opleveren. Dat kan toch niet het beleid zijn van een minister van Volksgezondheid? In 2016 heeft Maggie De Block expliciet in de wet laten opnemen dat alleen de minister - zij dus - en een select clubje om de tafel mogen weten hoe de geheime deals met grote farmabedrijven precies in elkaar steken. De leden van die werkgroep zijn bovendien gebonden aan strikte wettelijke geheimhouding.
Vandaag zijn sommige geneesmiddelen peperduur, terwijl dat in onze buurlanden niet zo is. Dat betekent niet alleen dat farmabedrijven bij ons gigantische winsten opstrijken, maar dat het gezondheidsbudget op die manier ook flink onder druk wordt gezet. Dat geld kun je dus niet meer aan iets anders uitgeven.
Die strikte geheimhouding die in 2016 verankerd werd in de wet, en die er nota bene kwam op verzoek van de farma zelf, hoort niet thuis in een democratie. En al zeker niet als het met belastinggeld is. Daarom dient sp.a een wetsvoorstel in om het parlement, via het Rekenhof, inzage te laten krijgen in die contracten. Want nu kan Maggie De Block eender wat komen vertellen in het parlement. Ze kan zich altijd verschuilen achter die wet dat ze niks mag zeggen.
Sinds Maggie De Block minister van Volksgezondheid is, stellen we een explosie vast van geheime deals met de farma. Uit het laatste rapport van het Rekenhof (september 2019) blijkt dat de uitgaven voor geheime contracten tussen 2016 en 2018 stegen van 18,55 procent tot 29,07 procent van het geneesmiddelenbudget. Dit loopt de spuigaten uit. De belastingbetaler heeft het recht om te weten wat er met zijn geld gebeurt. En de patiënt heeft recht op geneesmiddelen die betaalbaar zijn.
Met het wetsvoorstel wil sp.a dat het Rekenhof - op verzoek van een kamerlid - toegang krijgt tot de volledige contracten om gemotiveerde vragen van de parlementsleden te kunnen beantwoorden. Alleen zo kunnen we werken aan een toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg.