Provincie brengt transfoob geweld onder de aandacht met studiedag en brochure

2012-05-14

De recente moord op Ihsane Jarfi toont aan dat er op het vlak van holebi-aanvaarding nog een lange weg af te leggen is. Hetzelfde geldt voor de acceptatie van transgenders, bleek tijdens een studiedag in het Provinciehuis. Daar werd ook een brochure voor politie en meldpunten voorgesteld. Transfobie is een probleem dat je niet zomaar onder de mat mag vegen: onderzoek wijst uit dat in Europa maar liefst 8 op de 10 transgenders te maken kreeg met agressie of negatieve reacties. De studiedag in Leuven kwam geen dag te vroeg.

Het transgenderthema is voor velen onbekend. Vaak wordt het uitsluitend gelinkt aan de seksuele sfeer. Maar genderdiversiteit draait om veel meer. Gender heeft te maken met de volledige persoonlijkheid: met het biologisch en het psychologisch geslacht, met de rollen die men opneemt in het dagelijks leven, en met de seksuele voorkeur. Een erg complex plaatje dat in fel contrast staat met het stereotiepe beeld van transgenders. In het verleden stond de provincie mee aan de wieg van de educatieve bundel Gender in de Blender. Die richtte zich heel expliciet naar jongeren en de onderwijswereld. Nu is er een extra focus: politie en justitie. Erg logisch, wanneer we naar de cijfers over discriminatie en agressie kijken. Die fenomen verdienen een kordate aanpak. En daar ontbreekt het wel eens aan, om tal van redenen. Zo wordt de reikwijdte van transfoob geweld te vaak onderschat. Bovendien weten agenten of meldpunten niet altijd hoe ze hiermee om moeten gaan. Last but not least leeft bij transgenders angst om een klacht in te dienen. Door een gebrek aan vertrouwen, eerdere negatieve ervaringen of schroom om de eigen identiteit bekend te maken. Gevolg is, spijtig genoeg, dat veel gevallen van transfoob geweld onbestraft blijven. En dat is onaanvaardbaar.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres