Provincie Vlaams-Brabant stelt voor: "De gestolen vrouw"

2011-11-21

In het kader van de Internationale Dag Tegen Geweld Tegen Vrouwen op 25 november stelt de Provincie Vlaams-Brabant "De gestolen vrouw" voor; een theaterstuk over verkrachting als oorlogswapen.

Er woedt oorlog. Een vrouw wordt uit huis gehaald, net als anderen uit haar buurt. De vrouwen worden naar een kamp gebracht. Daar ontmoeten ze andere vrouwen, elk met een eigen verhaal. De mooisten en de jongsten worden ten dienste gesteld van de soldaten die terugkeren van het front. Ze worden vernederd, mishandeld en verkracht. Ook zij. Na maanden komt ze vrij bij een gevangenenruil. Ze blijkt echter zwanger en draagt het kind van één van haar verkrachters. (Productie: Frans Ceusters; Actrice: Helga Van der Heyden)

Seksueel geweld wordt welbewust ingezet als oorlogswapen. De daders zijn niet alleen uit op seksueel plezier, maar ook op het ontwrichten van de gemeenschap. Seksueel geweld als onderdeel van een oorlogsstrategie kreeg in de jaren negentig de aandacht van de internationale gemeenschap als gevolg van twee conflicten : de oorlog in voormalig Joegoslavië en de genocide in Rwanda. De verontwaardiging van de internationale gemeenschap leidde tot het Verdrag van Rome in 2002. Dit VN-verdrag erkende seksueel geweld op vrouwen als misdaad tegen de menselijkheid en leidde tot de oprichting van het Internationaal Strafhof. Op 30 september 2009 heeft de Veiligheidsraad van de VN unaniem een resolutie aangenomen om actief op te treden tegen seksueel geweld in oorlogssituaties.

Organisator : dienst diversiteit en gelijke kansen van de provincie Vlaams-Brabant
Waneer : dinsdag 22 november 2011 van 12.30 uur tot 13.30 uur
Locatie : auditorium van het Provinciehuis, Provincieplein 1, 3010 Leuven
Prijs : gratis

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres