RESOC Leuven en Halle-Vilvoorde lanceren streekpacten 2013-2018

2014-01-15

Met enkele dagen tussen stelden RESOC Leuven en RESOC Halle-Vilvoorde de streekpacten voor. Provincie, lokale besturen, werkgevers en vakbonden formuleren daarin hun ambities voor de economische ontwikkeling. Deze streekpacten zijn veel meer dan het zoveelste plan. De pacten worden immers in de volgende maanden omgezet in concrete acties die de werkgelegenheid en de economie in de regio een boost moeten geven. Geen dure woorden maar daden.

In en rond Leuven is er een sterke concentratie van kennispartners, maar het contrast met de bredere omgeving is groot. Het streekpact Leuven wil dan ook de kenniseconomie in het hele arrondissement versterken. Andere prioriteiten zijn de tewerkstelling in de regio’s Tienen en Zuid-Hageland (met o.a. een belangrijke rol voor de Feed Food Health Campus), de kwalitatieve instroom van werknemers in de zorgsector, de productie van duurzame energie, de overname van KMO’s en het wegwerken van knelpunten en blinde vlekken in de kinderopvang.

In Halle-Vilvoorde steeg de werkloosheid bij jongeren onder 25 tussen 2008 en 2013 met maar liefst 45 %. Logisch dus dat het aanpakken van de jeugdwerkloosheid veel aandacht krijgt in het streekpact. Maar ook taalondersteuning, de productie van duurzame energie, en de reconversie en het beter inzetten van de economische ruimte staan centraal.

Tot slot herhaalt het streekpact de terechte eis voor een specifiek statuut of een centrumstaderkenning voor de Brusselse Rand.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres