sp.a lanceert petitie: ‘betaal psychologische zorg terug’

2016-10-13

Nog nooit bleven zoveel mensen thuis met een burn-out, een bore-out of een depressie. Het is niet te verklaren waarom deze regering niet meer inzet op de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de psychologische zorg. In de week van de geestelijke gezondheidszorg lanceert sp.a een petitie om de regering aan te moedigen om middelen vrij te maken voor de terugbetaling. Bij haar aantreden beloofde minister van Volksgezondheid Maggie De Block de terugbetaling van psychologische gezondheidszorg. Maar die belofte breekt de minister intussen twee jaar op rij. Ook nu weer, met de opmaak van de begroting voor 2017. Opnieuw zijn er forse besparingen tot een klein miljard in de gezondheidszorg aangekondigd.

Vijftien procent van alle Belgen vertoont tekenen van depressie. Mensen met een depressie zitten vaak ziek thuis. Dat absenteïsme kost ons land handenvol geld. Het zorgt voor een gigantisch economisch verlies en het verhoogt de druk op onze sociale zekerheid enorm. Als je daarentegen al in een vroege fase investeert in psychologische zorg, is de kost op termijn lang niet zo hoog. Verlaag de drempel voor de psychologische zorg en de return voor de samenleving is er meteen en op vele vlakken.

De nood aan psychologische zorg en therapie is groot. Verschillende studies tonen dit aan. Omdat de minister dat niet wil inzien, neemt sp.a in de week van de geestelijke gezondheidzorg het heft in handen. Met een petitie voor de terugbetaling van de psychologische zorg willen we een sterk signaal geven aan de minister, zodat ze haar belofte van twee jaar geleden nakomt. Want als we de minister het tempo laten bepalen, is het wachten op Sint-Juttemis.

Klik hier op de petitie te tekenen.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres