Mag het een beetje meer zijn? SP.a-recepten voor betaalbaar wonen in Haacht

2012-07-09

Een huis kopen of huren wordt in Haacht steeds moeilijker. Meer en meer Haachtenaars wijken uit naar andere oorden. Voor SP.a moeten betaalbare woningbouwprojecten alle kansen krijgen. Er valt geen tijd te verliezen. Tussen 2000 en 2010 verdubbelde in Haacht de gemiddelde verkoopprijs van huizen. Waar je rond de eeuwwisseling zo'n 100.000 euro neertelde voor een woning, was dat 10 jaar later al opgelopen tot bijna 230.000 euro. Een bedrag dat lang niet iedereen kan ophoesten. Sociale bouwprojecten zijn daarom levensbelangrijk, en Haacht heeft daar een achterstand in te halen. Onze gemeente telt zowat 190 sociale huurwoningen, of 3,5 % van het totale woonaanbod. Hiermee scoren we 2 % slechter dan het Vlaamse gemiddelde. Vlaanderen berekende dat er tegen 2020 maar liefst 90 extra sociale huurwoningen moeten bijkomen in Haacht. Er is nog veel werk aan de winkel.

Naast de sociale woningen in de strikte zin van het woord, telt Haacht enkele tientallen woningen en appartementen die aan een sociaal tarief verhuurd worden door het OCMW of Sociaal Verhuurkantoor (SVK) Social. SP.a wil deze politiek nog opdrijven. De formule van de SVK's - woningen inhuren op de privemarkt en ze sociaal verder verhuren - heeft immers het voordeel dat men snel een betaalbaar aanbod kan creëren. Ook voor verhuurders is dit interessant: zij zijn verzekerd van huurinkomsten en een degelijk onderhoud en kunnen aanspraak maken op verbeterings- en aanpassingspremies voor hun woning. Dubbele winst dus. Daarom moet de gemeente dit systeem actief promoten bij potentiële verhuurders.

Er bestaat niet alleen een grote nood aan betaalbare huurwoningen, ook aan sociale koopwoningen is er een tekort. SWAL (Sociaal Wonen Arrondissement Leuven), Volkswoningbouw Herent, het OCMW en de gemeente realiseerden in het verleden sociale koopwoningen, maar dit volstaat niet. Volgens de provincie is er tegen 2020 nood aan 38 nieuwe woongelegenheden. De CD&V - VLD-meerderheid legt de lat veel minder hoog, en stelt maar 23 woningen in het vooruitzicht. Ruim onvoldoende voor SP.a: Haacht moet een tandje bijsteken !

Een sociaal woonbeleid creëren doe je niet gelijk waar. SP.a pleit voor een goede spreiding met telkens een gezonde mix tussen sociale en private huur- en koopwoningen. Een goede en betaalbare huisvesting is voor SP.a een prioriteit. SP.a wil daarom tegen 2020 minstens 90 extra sociale huurwoningen en 38 nieuwe sociale koopwoningen, en indien mogelijk 150 sociale huur- en koopwoningen. Zo vragen we dat er dringend werk gemaakt wordt van de sociale huur- en koopwoningen aan Gerzevien. Daarnaast willen we meer samenwerken met het Sociaal Verhuurkantoor. We letten hierbij telkens op een gezonde sociale mix.

Betaalbaar wonen betekent ook dat je je niet blauw betaalt aan de energiefactuur. SP.a organiseert daarom al enkele jaren Samenstroom, een groepsaankoop voor gas en elektriciteit. Zo besparen gezinnen jaarlijks al snel enkele honderden euro's. Deze samenaankoop zetten we zeker voort. Minder energie verbruiken - bijvoorbeeld door goed te isoleren - is natuurlijk de beste besparing. Er bestaan hiervoor heel wat mogelijkheden, maar velen zien door het bos de bomen niet meer. Daarom wil SP.a slimme energie-investeringen beter bekend maken, en de financiële drempel voor minder kapitaalkrachtige inwoners verlagen. Het OCMW moet hierin een actievere rol spelen dan tot nu toe het geval is.

Sinds enkele jaren bestaat er in Haacht een spreekuur van het Wooninfopunt. Bewoners kunnen daar terecht met vragen over premies en fiscale voordelen, huren en verhuren, goedkope leningen, ... Een mooi initiatief, maar voor SP.a mag het gerust wat ambitieuzer. SP.a pleit voor een echt gemeentelijk energie- en woonloket. Want zorgen voor betaalbaar en comfortabel wonen is een taak van de gemeente!

Kortom: Elke Haachtenaar heeft recht op een betaalbare en comfortabele woning. Onze recepten: (1) minstens 90 extra sociale huurwoningen en 38 nieuwe sociale koopwoningen tegen 2020, indien mogelijk 150 sociale huur- en koopwoningen. Hierbij letten we op een gezonde sociale mix, (2) meer samenwerking met het Sociaal Verhuurkantoor, (3) goedkope energie dankzij de groepsaankoop van Samenstroom, en (4) een gemeentelijk energie- en woonloket voor al uw vragen

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres