Maandag gaat de blok er op

2014-12-10

120.000 betogers en 3 succesvolle provinciale stakingen: de Belg heeft het duidelijk niet begrepen op de eenzijdige en onrechtvaardige besparingspolitiek van de regeringen Bourgeois en Michel. Na de geslaagde try-outs schakelen de vakbonden op 15 december een versnelling hoger. Rood, blauw en groen schouder aan schouder in het hele land. Jij staakt toch mee?

Want Bourgeois I en Michel I zijn duidelijk meer bekommerd om de koopkracht van CEO’s en grootverdieners dan om die van de man in de straat. In recordtempo toverden zij tal van asociale maatregelen uit hun hoed. Met één trieste constante: wie werkt of van een uitkering leeft is de dupe, wie al veel heeft wordt beloond. Neem nu de indexsprong. Die kost jou over je loopbaan al snel zo’n 25.000 euro. Zonder garantie op extra jobs welteverstaan. Bedrijven steken immers de centen die ze uitsparen grotendeels in eigen zak. Niet alleen mijn woorden trouwens: het staat zelfs te lezen in de toelichting bij de begroting. Geld van wie werkt verdwijnt op die manier in de grijpgrage handen van de aandeelhouders. Zo realiseert Michel I wel degelijk een tax shift. Helaas in de verkeerde richting…

‘There is no alternative’, bazuint de rechtse coalitie keer op keer. Zelfs in de kreten aapt men Thatcher na. Geen reden om te juichen weet iedereen die ooit the UK bezocht. Dat N-VA brandhout wil maken van de welvaartstaat is al lang duidelijk. En liberalen met een donkerblauwe agenda kan je nauwelijks een verrassing noemen. Maar dat CD&V zo enthousiast mee marcheert richting afgrond doet toch veel wenkbrauwen fronsen. Niet in het minst bij de ACV-achterban. Wat moet men daar wel denken van de strapatsen van Jo, Hilde & co? Duurdere kinderopvang, hogere maximumfactuur en inschrijvingsgelden in het onderwijs, indexsprong, kinderbijslag, minder geld voor armoedeverenigingen: allemaal getekend CD&V. Het sociaal gelaat van de rechtse regeringen lijkt maar een brokkelige façade. Christendemocratie anno 2014: meer Woeste dan Daens.

Maandag is dus stakingsdag. Niet gesyndiceerd? Dat is maar een flauwe uitvlucht. Want eigenlijk heb je dan iets recht te zetten. Vakbondsleden spijsden immers al de stakingskassen via hun syndicale bijdrage. En ze geven door hun aansluiting werknemers een luidere stem bij onderhandelingen. Op 15 december krijg je de kans om iets goed te maken. Grijp ze! En schaf gelijk een vakbondskaart aan.

There is power in a factory, power in the land
Power in the hands of a worker
But it all amounts to nothing if together we don't stand
There is power in a union

(Billy Bragg)

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres