There is something rotten in the state of Denmark

2016-01-14

Het kon een verhaallijn uit Borgen zijn: de regering beslist met de hete adem van Sven Age Saltum in de nek dat asielzoekers voortaan hun bezittingen boven 1.300 euro moeten afstaan. Helaas is dit geen fictie meer, maar de bittere realiteit in het land van Lego en de Kleine Zeemeermin. En wat me nog meer schokt: deze maatregel met een parfum van de jaren ’30 kreeg ook de steun van de sociaaldemocratische oppositie. Die loopt zo - wellicht opgezweept door de publieke opinie na Parijs en Keulen - ranzig rechts achterna. Een foute, onvergeeflijke keuze.

Naar aanleiding van de Griekse crisis maakten Nederlandse en Duitse sociaaldemocraten al een rotslechte beurt. Verdwaasde besparingsfetisjisten, de vlijtigste leerlingen in de neoliberale klas. Maar nu bewijzen de Denen dat je nog dieper kan zakken. Durven ze de Internationale nog zingen in Kopenhagen? Of vervingen ze de eerste regel door ‘Rot op verworpenen der aarde’? Eugène Pottier draait zich om in zijn graf.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres