Van kermisattractie tot rolmodel

2014-05-12

Is het de naam misschien? In ‘Dos Cervezas’, de carnavalsstamper van Tom Waes, had Conchita al een stevige snor. Maar Conchita Wurst, kersvers winnares van het Eurovisiesongfestival, doet nog straffer met een baard waarop zelfs onze Johan Vande Lanotte best jaloers mag zijn. Geen gimmick overigens, maar een heel bewuste keuze. Want Tom Neuwirth, alias Conchita Wurst, gaat al sinds zijn/haar 14de als vrouw door het leven. En zo werd de Oostenrijkse kandidate, na Dana International in 1998, de 2de transgender die het Songfestival binnenhaalt. De vrouw met de baard: van kermisattractie tot rolmodel.

De opvallende verschijning verpletterde zaterdag de tegenstand. Omwille van haar indrukwekkende stem, maar meer nog als symboolfiguur. Een welgemeende fuck you aan het adres van voornamelijk Oost-Europese regimes die van homofobie hun handelsmerk maken. Emotie en spektakel tegen onverdraagzaamheid, Übermacho Poetin gevloerd door catwalkmodel van Gaultier. Soms kan het leven mooi zijn. Tolérance: douze points!

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres